Välj fonder före klockan 24:00 den 11 december!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Välj fonder före klockan 24:00 den 11 december!

Den 15:e december fylls ditt premiepensionskonto på med årets pensionspengar. De fördelas efter ditt senaste fondval. Vill du ha en annan fördelning måste du lägga ett fondbyte före den 11 december.


2,5 procent av din årliga inkomst går till din premiepension och 16 procent av din årliga inkomst går till inkomstpensionen

Det är pengarna som avsätts till premiepensionen som du har möjlighet att placera själv. Inkomstpensionen (16 %) är ett fördelningssystem, vilket betyder att pengarna mer eller mindre direkt betalas ut i pension till dagens pensionärer. Du får dock så kallade pensionsrätter bokade på ditt personliga konto hos Pensionsmyndigheten som räknas upp årligen med inkomstindex.

Max avsättning till premiepensionen detta år (avser deklarationsåret 2013) är 10 668 kronor

Om du tjänar 7,5 inkomstbasbelopp, 35 562 kronor, eller över så får du maximal avsättning dvs. 10 668 kronor. Tjänar du t.ex. 25 000 kronor i månaden får du 7 500 kronor avsatt i år.

Passa på att se över dina fondval nu!

  • Har du aldrig gjort ett val har du dina pengar placerade i AP7 Såfa vilket enligt mig är ett bra val.
  • Har du en gång gjort ett val så bör du se över det då och då. Låg avgift och indexfonder är ett bra tips som vinner i längden.
  • Har du låtit någon annan ta hand om din premiepension? Var uppmärksam, det kan bli dyrt! Mitt råd är att säga upp avtalet.
Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Tror du att du är fattigare än vad du är?

1 minuts läsning

En studie på institutet för Näringslivsforskning har genom en enkätundersökning undersökt hur svenskarna uppfattar sina relativa inkomster. Denna uppfattning jämförde de sedan med data från bland annat skattemyndigheten. De fann att 68 procent av s...

Föregående artikel