Var kommer stödpaketets 1 400 miljarder från?

Privatekonomi /
1 minuts läsning
Var kommer stödpaketets 1 400 miljarder från?

Under mars månad lanserade Riksbanken ett stödprogram på 1 400 miljarder kronor för att hålla likviditet i systemet. Var kommer dessa pengar ifrån?

En mycket intressant fråga från en av våra läsare. Nedan svarar expert Patrick Siegbahn, Placeringsrådgivare Småspararguiden, och ny expert i Compricer Expertpanel.

Det enkla svaret på frågan är att Riksbanken skapar pengarna. I Sverige är det nämligen Riksbanken som har huvuduppdraget att skapa nya pengar. Både att trycka sedlar och att skapa digitala pengar.* Det svaret är i någon mening rätt, men också lite förenklat. Ska man förstå vad som händer i andra och tredje led blir det snabbt ganska avancerad nationalekonomi. 

Det kan låta som att Riksbanken skapar rikedom från ingenstans, men så bra är det förstås inte. Det som hindrar Riksbanken från att skapa hur mycket pengar som helst är att det driver upp inflationen. Om Riksbanken skapar mer pengar så blir värdet mindre för alla som har pengar. Att trycka upp mycket pengar och skapa hög inflation blir därför en slags kapitalskatt.

Pengar är i grunden nämligen bara ett sätt att utbyta varor och tjänster och hur mycket pengar det finns i systemet påverkar priserna. När Gudrun Schyman eldade upp 100 000 kr i Almedalen för några år sedan var det inte så att världen totalt sett blev 100 000 kr fattigare. Det blev bara lite mindre pengar i systemet vilket gjorde alla andra med svenska kronor något rikare. 

Om man jämför med om Riksbanken aldrig skapat de här pengarna så är svaret därför att pengarna kommer från alla som har svenska kronor eftersom värdet på alla andra pengar blir något mindre. 

* Banker kan också skapa digitala pengar, men är mer begränsade än Riksbanken.


Skriven av: Christina Sahlberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.sahlberg@compricer.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Mer pengar till semestern - 8 tips

2 minuters läsning

Vill du hellre lyssna på tipsen än att läsa vidare kan du se ett klipp (2.33) från EFN med mig nedan. 1. Gör en semesterbudget. Fundera på vad du har att spendera och vad du vill spendera på din semester. Vad blir det per vecka? Och utifrån det, fun...

Föregående artikel