Var kommer stödpaketets 1 400 miljarder från?

Privatekonomi /
1 minuts läsning
Var kommer stödpaketets 1 400 miljarder från?

Under mars månad lanserade Riksbanken ett stödprogram på 1 400 miljarder kronor för att hålla likviditet i systemet. Var kommer dessa pengar ifrån?

En mycket intressant fråga från en av våra läsare. Nedan svarar expert Patrick Siegbahn, Placeringsrådgivare Småspararguiden, och ny expert i Compricer Expertpanel.

Det enkla svaret på frågan är att Riksbanken skapar pengarna. I Sverige är det nämligen Riksbanken som har huvuduppdraget att skapa nya pengar. Både att trycka sedlar och att skapa digitala pengar.* Det svaret är i någon mening rätt, men också lite förenklat. Ska man förstå vad som händer i andra och tredje led blir det snabbt ganska avancerad nationalekonomi. 

Det kan låta som att Riksbanken skapar rikedom från ingenstans, men så bra är det förstås inte. Det som hindrar Riksbanken från att skapa hur mycket pengar som helst är att det driver upp inflationen. Om Riksbanken skapar mer pengar så blir värdet mindre för alla som har pengar. Att trycka upp mycket pengar och skapa hög inflation blir därför en slags kapitalskatt.

Pengar är i grunden nämligen bara ett sätt att utbyta varor och tjänster och hur mycket pengar det finns i systemet påverkar priserna. När Gudrun Schyman eldade upp 100 000 kr i Almedalen för några år sedan var det inte så att världen totalt sett blev 100 000 kr fattigare. Det blev bara lite mindre pengar i systemet vilket gjorde alla andra med svenska kronor något rikare. 

Om man jämför med om Riksbanken aldrig skapat de här pengarna så är svaret därför att pengarna kommer från alla som har svenska kronor eftersom värdet på alla andra pengar blir något mindre. 

* Banker kan också skapa digitala pengar, men är mer begränsade än Riksbanken.


Skriven av: Christina Sahlberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.sahlberg@compricer.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Uppskovsräntan på vinsten vid bostadsförsäljning slopas

1 minuts läsning

Idag är räntan på vinsten 0,5 procent. Den som säljer en privatbostad med vinst och köper en ny bostad kan under vissa förutsättningar få uppskov med beskattning av kapitalvinsten. Idag betalar man en ränta på 0,5 procent på vinsten. O...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)