Var kommer stödpaketets 1 400 miljarder från?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Var kommer stödpaketets 1 400 miljarder från?

Under mars månad lanserade Riksbanken ett stödprogram på 1 400 miljarder kronor för att hålla likviditet i systemet. Var kommer dessa pengar ifrån?

En mycket intressant fråga från en av våra läsare. Nedan svarar expert Patrick Siegbahn, Placeringsrådgivare Småspararguiden, och ny expert i Compricer Expertpanel.

Det enkla svaret på frågan är att Riksbanken skapar pengarna. I Sverige är det nämligen Riksbanken som har huvuduppdraget att skapa nya pengar. Både att trycka sedlar och att skapa digitala pengar.* Det svaret är i någon mening rätt, men också lite förenklat. Ska man förstå vad som händer i andra och tredje led blir det snabbt ganska avancerad nationalekonomi. 

Det kan låta som att Riksbanken skapar rikedom från ingenstans, men så bra är det förstås inte. Det som hindrar Riksbanken från att skapa hur mycket pengar som helst är att det driver upp inflationen. Om Riksbanken skapar mer pengar så blir värdet mindre för alla som har pengar. Att trycka upp mycket pengar och skapa hög inflation blir därför en slags kapitalskatt.

Pengar är i grunden nämligen bara ett sätt att utbyta varor och tjänster och hur mycket pengar det finns i systemet påverkar priserna. När Gudrun Schyman eldade upp 100 000 kr i Almedalen för några år sedan var det inte så att världen totalt sett blev 100 000 kr fattigare. Det blev bara lite mindre pengar i systemet vilket gjorde alla andra med svenska kronor något rikare. 

Om man jämför med om Riksbanken aldrig skapat de här pengarna så är svaret därför att pengarna kommer från alla som har svenska kronor eftersom värdet på alla andra pengar blir något mindre. 

* Banker kan också skapa digitala pengar, men är mer begränsade än Riksbanken.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Så byter du sparkonto och får högre ränta

3 minuters läsning

Säg nej till nollräntekonton Nyligen publicerade Statistiska Centralbyrån en rapport som visar att svenska bankkunder förlorar miljarder kronor varje år på sparkonton utan ränta. I mars låg räntan för nyinsättningar på rö...

Föregående artikel
Vad kostar det att använda luftvärmepumpen för att kyla ner din bostad?
2 minuters läsning