Varannan jämför inte räntor när de tecknar bolån!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Varannan jämför inte räntor när de tecknar bolån!

Tillhör du dem som tecknar bolån hos din bank utan att jämföra räntorna hos andra banker? Då är du inte ensam.

Knappt hälften av oss jämför räntorna hos olika banker innan vi bestämmer oss enligt en undersökning gjord av TNF SIFO på uppdrag av SBAB bank.

Bäst på att jämföra räntor är boende i Stockholm i åldrarna 15-34 år. Hushåll med en inkomst på över 25 000 kronor i månaden är också bättre på att jämföra räntor än hushåll med lägre inkomst. Män jämför något mer än kvinnor.

 

Väljer vi att teckna bolån hos den bank vi redan är kund hos?

Över hälften av oss väljer att teckna bolån hos den bank vi redan är kund hos enligt undersökningen. 17 procent valde banken som erbjöd lägst ränta och 11 procent uppgav att en personlig relation spelade störst roll i valet av bank.

 

Du tjänar på att förhandla!

Hälften av alla bolånetagare har försökt förhandla med sin bank om räntan och fyra av fem har lyckats. Fler män än kvinnor förhandlar och lyckas. 43 procent av männen och 36 procent av kvinnorna förhandlar och lyckas med sin förhandling enligt undersökningen.

 

Vad skulle göra dig mest upprörd?

På frågan om vad som skulle göra dig mest upprörd angående avgifter och vinster hos bankerna svarade 59 procent av de tillfrågade att det är om boräntan är för hög. 14 procent tycker att det mest upprörande är höga avgifter på pensionssparandet. 8 procent uppgav att en för låg ränta på sparkontot provocerade mest.

Vad gör dig mest upprörd?

 

Hitta bästa bolånet idag!

Här får du tips inför förhandling

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Räntebevis – en bra ny produkt eller lurendrejeri?

1 minuts läsning

Ett räntebevis kan beskrivas som en börshandlad företagsobligation som är ompaketerad och marknadsnoterad.   Nordea har lanserat sex räntebevis och fler är på gång. På bara några månader har Nordea gett ut räntebevis f&ou...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)