Varför det oroliga läget också har en ljusglimt

Emma Persson
Emma Persson
2 minuters läsning
Varför det oroliga läget också har en ljusglimt

För någon som jag, som har jobbat länge med att informera om och utbilda i privatekonomiska frågor, finns det faktiskt något positivt med den privatekonomiska storm som just nu drabbar våra plånböcker. De ökande utgifterna, med en förmodad utgiftskulmen under kommande höst och vinter, gör att allt fler förstår vikten av en buffert och att man ibland måste prioritera i sin privatekonomi. Roligt är det kanske inte, men det är definitivt en nyttig läxa som man kommer ha nytta av resten av livet.

När många nu tvingas ställa utgifter mot utgifter för att se vilka som är möjliga att klara sig utan, hur ska vi då betrakta utgiften ”sparande”? Är den nödvändig eller mindre nödvändig? För några veckor sedan frågade vi svenska hushåll i en Novus-undersökning vad de planerar att dra ner på för att klara de högre utgifterna. I topp handlar saker som att minska sin elförbrukning, handla mer på second hand, ställa in semesterresor och handla mer i lågprisbutiker. Det gläder mig. För är det något vi ska fortsätta prioritera så är det sparandet. Här är några argument för det:

1. Just nu får du fler fondandelar för månadssparandet. Det innebär att när börsen vänder uppåt igen, vilket den förr eller senare gör, så har du fått en ”skjuts” i sparandet. Försök behålla lugnet och tänk på hur glad ditt framtida jag en vacker dag kommer att vara för att du inte agerade i panik och sålde av ditt innehav eller slutade spara.

2. Ur utgiftsperspektiv kommer det förmodligen att bli lite värre innan det blir bättre. Vintern kommer att bli tuff och räntorna är på väg uppåt. Det är helt enkelt viktigare än någonsin att se till att bufferten är välfylld. Prioritera att fylla på en buffert vid sidan av ditt långsiktiga sparande.

3. Om du amorterar så är det ett sätt att se till att ränteutgifterna på sikt minskar och ju högre räntan är, desto mer attraktivt blir det. Det gör dig mindre sårbar för ränteuppgångar och utökar krockkudden mellan dig och sjunkande bostadspriser. Se dock till att du har ett mer ”tillgängligt” sparande och inte lägger allt krut på amortering.

4. Om du pensionssparar så har ditt sparande ofta en längre placeringshorisont än du tror. Även om du närmar dig pension så ska du förhoppningsvis leva många år till även efter pensionsdagen och ditt kapital hinner därför återhämta sig.

5. En vacker dag kommer även den här krisen att gå över, precis som de förr eller senare har gjort genom historien. Och den dagen, på andra sidan, lovar jag att du kommer att vara samma person med samma drömmar och planer som du hade
innan. Se till att du då har pengar nog att finansiera de drömmarna.

Använd en av de kommande höstkvällarna framöver till att sätta dig ner med en budget. Ta nogsamt reda på exakt var alla pengar tar vägen en vanlig månad. Jag vågar lova att det bland streamingtjänster, transportkostnader eller livsmedelsutgifter finns utrymme att ta av som du kan använda i stället för att dra ner på sparandet. Det kanske tar lite tid och arbete att hitta det, men det kommer att vara värt det.

Emma Persson

Om skribenten

Emma Persson, Privatekonom Länsförsäkringar

Emma Persson är privatekonom på Länsförsäkringar och har arbetat länge i bankbranschen. Hon vill sprida kunskap och hjälpa människor att fatta kloka beslut kring sin privatekonomi - t ex boende, sparande och försäkringar.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Tvist med försäkringsbolag – Så här gör du

4 minuters läsning

Känner du att du fått ett felaktigt beslut från ditt försäkringsbolag? Om ditt försäkringsbolag vägrar betala ut ersättning som du anser att du har rätt till kan du överklaga försäkringsbeslutet. Här berättar vi mer om h...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)