Varning för börsen nästa år - fotbolls VM!?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
2 minuters läsning
Varning för börsen nästa år - fotbolls VM!?

Att kunna förutspå hur börsen kommer utveckla sig är en dröm många av oss har. En dröm som har visats sig i stort sett omöjlig att uppnå.

Den som hade kunnat förutse årets uppgång på Stockholmsbörsen (nästan + 20 %) hade kunnat göra sig en ordentlig hacka. Och många försök görs. Bland annat finns det statistik på hur börsen går under år då vi har fotbolls VM – och för er som hoppas på ett bra börsår 2014 kommer bli besvikna.

Börsen går ner 2014…
Börsen kommer gå ned nästa år visar den icke helt statistiskt säkerställda Jackson Reports studie. Under år då det har varit fotbolls VM har MSCI Europe index* i snitt gått upp 1,6 procent samtidigt som samma index har gått upp 14,2 procent i genomsnitt under år då det inte har varit fotbolls VM. Indexet har gått ner i genomsnitt med 0,3 procent de år då fotbolls VM har spelats utanför Europa. I år är det ju som bekant i Brasilien som fotbolls VM går av stapeln och därför kan vi, om vi väljer att tro på studien, förvänta oss ett negativt börsår.

Under förra VM kunde vi se att intresset för börsen sjönk dramatiskt
Enligt statistik från OMX Nasdaq minskade handeln under juni 2010 med 39 procent i jämförelse med månaden före. En större studie från Europeiska Centralbanken visar på en 45 procentig minskning av börshandeln under VM i Sydafrika 2010 för Europa. Och det verkar vara ett faktum över hela världen. I Chile sjönk aktiviteten på börsen med 83 procent när Chiles lag spelade match i VM.

Tro inte på slumpartade samband!
Även om vi lyckas hitta något som alltid verkar fungera så är det ytters få samband som är starka nog för att förutse framtiden. Vi blir lätt lurade av slumpen och det är viktigt att vara skeptisk när man får statiskt presenterat för sig. Så även här!

 

Här följer några andra kanske slumpartade samband som kan förklara och/eller förutse vår ekonomiska framtid

 

*Inkluderar börserna i: Österrike, Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Irland, Italien, Nederländerna, Norge, Portugal, Spanien, Sverige, Schweiz och Storbritannien


 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Sveriges 3:e vanligaste bil kostar mellan 6 091 kronor och 20 841 kronor att försäkra just nu!

1 minuts läsning

Få jämför och byter Att man kan spara pengar på att jämföra och byta bilförsäkring är något de flesta av oss vet. Men det är fortfarande bara en tredjedel av oss som någonsin har bytt försäkringsbolag för vår ...

Föregående artikel