Varning för läkare via app på resa – om du vill ha ersättning

Varning för läkare via app på resa – om du vill ha ersättning

Konsumen-ternas försäkringsbyrå varnar för att ”besöka” en läkare via en app om du har blivit sjuk eller skadad när du är på resa. Risken är stor att du blir utan ersättning från din reseförsäkring.


Konsumenternas skriver att de flesta försäkringsbolag kräver att du ska besöka en läkare på plats på resmålet om du blir sjuk eller skadad. Annars är risken stor att du inte får ersättning för dina vårdkostnader eller förstörda semesterdagar. Försäkringsbolagen accepterar för närvarande inte generellt utlåtande från en läkarkontakt via en app eller webblösning när du är utomlands.

”Vissa försäkringsbolag kan göra undantag från den huvudregeln, för till exempel vattkoppor, men vill du vara på säkra sidan är ett fysiskt läkarbesök det enda alternativet, förklarar Garbriella Hallberg”, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå.Fler tips inför resan:

 • Reseskydd ingår i din hemförsäkring.
   
 • Köp inte automatiskt resebolagets reseförsäkring. Kolla först upp din hemförsäkring och se vilket typ av reseskydd som gäller för dig och vilka villkor du har.
   
 • Om din resa är längre än 45 dagar behöver du en extra reseförsäkring.
   
 • Reseskyddet i din hemförsäkring täcker inte riskfyllda aktiviteter som tex bergsklättring.
   
 • Betala resan med kort. Ofta får du en reseförsäkring när du betalar hela eller en del av resan med ett bankkort. Du kan dock endast använda en försäkring om olyckan skulle vara framme.
   
 • Som EU-medborgare har du rätt till nödvändig sjukvård inom EU – men du bör ha en reseförsäkring. Skulle du tex behöva ambulansflyg hem kan det utan försäkring bli mycket kostsamt.
   
 • I alla hemförsäkringars reseskydd ingår också ett överfallsskydd som ger dig ersättning vid en misshandel.
   
 • Om du blir sjuk eller skadad utomlands och är i behov av akut hjälp ska du kontakta försäkringsbolaget larmcentral. Om du behöver resa hem i förväg måste ditt försäkringsbolag godkänna detta innan du åker.
   
 • Skriv upp viktiga telefonnummer till tex ditt försäkringsbolag innan du åker.

 

Trevlig resa!

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Täcker din hemförsäkring dina värdesaker?

1 minuts läsning

Så jag gick in och jämförde i vår försäkringsjämförelse. Och mycket riktigt kunde jag få en liknande försäkring för drygt 500 kronor mindre av ett annat bolag. Jag ringde upp mitt nuvarande försäkringsbolag och fråga...

Föregående artikel