Varning utfärdad! Blandfonder kan ge bakslag

Spara pengar / Aktiedepå /
Varning utfärdad! Blandfonder kan ge bakslag

Börjar räntan gå upp och börsen gå ned kan blandfonder vara en dålig investering. Håll koll på avgifterna och se över vilka fonder du sparar i tipsar Claes Hemberg.


Hushållens sparande i fonder är nu det högsta sedan Fondbolagens förening började föra statistik år 2000. Och vi sparar mer och mer i blandfonder dvs.  fonder med en mix av aktier och räntebärande värdepapper.

Under 2014 gick hela 42 procent av nysparandet till blandfonder och drygt en femtedel av fondspararnas pengar är placerade i blandfonder. Hittills i år är det också den kategori fonder där spararna har nettosparat mest i.

Nu går kapitalförvaltaren ut och varnar för bakslag för blandfonder.

Mikael Westin, chef för kapitalförvaltning på Consortum Capital Investment, säger till Dagens Nyheter att blandfonder historiskt har varit en bra kombination när börsen gått ned och obligationerna gått bra pga. sjunkande räntor. Men nu när räntorna kan vara på väg att vända upp så faller obligationerna i värde. Om börsen också tar en ny riktning framöver så kan blandfonderna vara en mindre bra investering.

”När räntan stiger får vi en smäll på fingrarna”.

Enligt Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank, så består mellan hälften och en tredjedel av blandfonderna av rena obligationer. ”När räntan stiger ger dessa en direkt smäll på fingrarna vilket blandfondspararna absolut inte är beredda på”, säger Claes till Dagens Nyheter.

Claes poängterar också att många blandfonder har höga avgifter och föreslår att spararna istället väljer en global indexfond och en bra kort räntefond med låg avgift. ”Då skulle spararen sopa bort hela obligationsrisken och sam­tidigt sänka avgifterna till hälften. För blandfonder är inte bara ­obligationstunga utan även avgifts­tunga”, avslutar han.

Räntefonder ABC
Räntefonder innehåller räntebärande värdepapper som ges ut av staten, kommuner eller företag och är ett sätt för dem att låna pengar. Räntefonder varierar normalt inte så mycket i värde utan ger en stabil utveckling.

Korta räntefonder med en löptid på max ett år har en låg risk och en stabil värdeökning. Dessa kallas också för penningmarknads- eller likviditetsfonder. Idag är räntan/avkastningen relativt låg på dessa fonder, på grund av det låga ränteläget, och man kan se dem som ett bra sparkonto.

Långa räntefonder kallas också för obligationsfonder och har en löptid på över ett år. Långa räntefonder har högre risk men också möjlighet till högre avkastning. Går räntan upp går värdet på fonden ner och tvärt om vilket gör att dessa går mot en osäker framtid i det lågränteläge vi har i Sverige idag.


Skriven av: Christina Söderberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.soderberg@compricer.se


Ränteöversikt sparkonto

Här får du en översikt över alla Sveriges sparkonton och sparräntor.
Om du vill sortera i tabellen trycker du på respektive bindningstid i tabellhuvudet.

Aktuella sparkontoräntorÖvrig information

Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonto där fler parametrar visas.

För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.

När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 950 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Helförsäkring, Bmw m5
  • Lägst årskostnad 11 484 kr
  • Högst årskostnad 11 484 kr
  • Att spara 0 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Varför är det olika skatt i olika kommuner? Och vilken skattetabell har jag som pensionär?
Varför är det olika skatt i olika kommuner? Och vilken skattetabell har jag som pensionär?
Dyraste och billigaste miljöbilen att äga 2020
Dyraste och billigaste miljöbilen att äga 2020
Rörlig eller bunden ränta på 2-5 års sikt?
Rörlig eller bunden ränta på 2-5 års sikt?

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin