Vi avråder från spekulation i Bitcoin

Privatekonomi /
2 minuters läsning
Vi avråder från spekulation i Bitcoin

FRÅGA: När man lyssnar på experter just nu så låter det som om det inte finns något problem med Bitcoins och att det inte är någon “bubbla”. Är det även er åsikt?

SVAR: Nej. Vår bild är att Bitcoin är en bubbla. 

En typisk definition av bubblor är att priset på en tillgång inte speglar det faktiskt underliggande värdet.

För Bitcoin finns inget underliggande värde. Bitcoin är bara värt någonting för att människor har bestämt sig för att det är värt någonting. Det finns ingenting underliggande alls. Du kan inte bo i bitcoins, du kan inte äta bitcoins, du kan inte ens göra ett fint halsband av bitcoins och ingen är skyldig dig någonting för att du äger bitcoins. 

Det man kan invända här är att detsamma gäller de flesta valutor. Tidigare var de flesta valutor knutna till guldpriset och riksbankerna hade ett lager av guld för att kunna backa sin valuta. Numera är dock de flesta valutor så kallade fiatpengar. Precis som bitcoins är de alltså bara värda någonting för att människor är överens om att de är värda någonting. 

När det gäller kronor, dollar och euro finns dock stater och centralbanker som backar upp valutorna. Det gör det inte för bitcoin. 

Därmed inte sagt att priset på bitcoin inte kan öka i värde de närmsta åren. Även om det är en bubbla så kan det mycket väl ta lång tid innan den spricker. Om priset går upp eller ned beror på hur många entusiaster som köper bitcoins och det har vi ingen som helst aning om. 

Att svenska och europeiska myndigheter varnar för spekulation i kryptovalutor är kanske ingen överraskning. De vill förstås inte att bitcoins ska konkurrera ut vanliga statskontrollerade valutor. I det här fallet är vi också böjda att hålla med dem och ser stora problem med om bitcoins faktiskt skulle bli en valuta som man faktiskt handlade med i affärerna*.

*Vi tror inte på bitcoins förmåga att skapa en lagom inflation. Ett samhälle som i huvudsak gick över till bitcoin skulle riskera stora deflations- eller inflationsproblem (troligtvis det förstnämnda). Dessutom är klimateffekten av bitcoin-utvinningen inte obetydlig redan idag när det går åt lika mycket el till bitcoinnätverket som för hela Sverige.

Detta är en fråga från en läsare som Patrick Siegbahn, Placeringsrådgivare Småspararguiden och expert i Compricers expertpanel, har svarat på.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

39 procent har aldrig förhandlat sin bolåneränta

22 minuters läsning

Sammanfattning   Innehåll:   1. Hur stort är bolånet på din bostad?   2. Har du bundit ditt bolån?   3. Vet du vad du har för ränta idag?   4. Vad har du för ränta idag?   5. Har du nå...

Föregående artikel