Vi avråder från spekulation i Bitcoin

Patrick Siegbahn
Patrick Siegbahn
1 minuts läsning
Vi avråder från spekulation i Bitcoin

FRÅGA: När man lyssnar på experter just nu så låter det som om det inte finns något problem med Bitcoins och att det inte är någon “bubbla”. Är det även er åsikt?

SVAR: Nej. Vår bild är att Bitcoin är en bubbla. 

En typisk definition av bubblor är att priset på en tillgång inte speglar det faktiskt underliggande värdet.

För Bitcoin finns inget underliggande värde. Bitcoin är bara värt någonting för att människor har bestämt sig för att det är värt någonting. Det finns ingenting underliggande alls. Du kan inte bo i bitcoins, du kan inte äta bitcoins, du kan inte ens göra ett fint halsband av bitcoins och ingen är skyldig dig någonting för att du äger bitcoins. 

Det man kan invända här är att detsamma gäller de flesta valutor. Tidigare var de flesta valutor knutna till guldpriset och riksbankerna hade ett lager av guld för att kunna backa sin valuta. Numera är dock de flesta valutor så kallade fiatpengar. Precis som bitcoins är de alltså bara värda någonting för att människor är överens om att de är värda någonting. 

När det gäller kronor, dollar och euro finns dock stater och centralbanker som backar upp valutorna. Det gör det inte för bitcoin. 

Därmed inte sagt att priset på bitcoin inte kan öka i värde de närmsta åren. Även om det är en bubbla så kan det mycket väl ta lång tid innan den spricker. Om priset går upp eller ned beror på hur många entusiaster som köper bitcoins och det har vi ingen som helst aning om. 

Att svenska och europeiska myndigheter varnar för spekulation i kryptovalutor är kanske ingen överraskning. De vill förstås inte att bitcoins ska konkurrera ut vanliga statskontrollerade valutor. I det här fallet är vi också böjda att hålla med dem och ser stora problem med om bitcoins faktiskt skulle bli en valuta som man faktiskt handlade med i affärerna*.

*Vi tror inte på bitcoins förmåga att skapa en lagom inflation. Ett samhälle som i huvudsak gick över till bitcoin skulle riskera stora deflations- eller inflationsproblem (troligtvis det förstnämnda). Dessutom är klimateffekten av bitcoin-utvinningen inte obetydlig redan idag när det går åt lika mycket el till bitcoinnätverket som för hela Sverige.

Patrick Siegbahn

Om skribenten

Patrick Siegbahn, Placeringsrådgivare Småspararguiden

Patrick Siegbahn är placeringsrådgivare och grävande konsumentaktivist på den oberoende rådgivningstjänsten Småspararguiden. Patrick har en bakgrund på som analytiker på hedgefond och riskexpert på Finansinspektionen. Han brinner för konsumentfrågor, är känd för att ha avslöjat skandalbolaget Allra och har fått utmärkelsen Blåslampan av Sveriges Konsumenter och Råd & Rön.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Elmarknaden just nu – Prognos för elpriset

3 minuters läsning

År 2020 gick till historien med rekordlåga elpriser. Men innan vi hunnit ställa ned champagneglasen vid nyår hade priserna rusat till den högsta nivån sedan 2016. Vi har samlat fem olika aktörer på elmarknaden och vad de tror om priserna framöver....

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)