Vi bettar 10 miljarder på Fotbolls-EM!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
1 minuts läsning
Vi bettar 10 miljarder på Fotbolls-EM!

Spelar du på EM eller väljer du pensionssparande?

Ingen har väl missat att EM i fotboll drog igång i fredags? Idag spelar Sverige sin första match mot Ukraina klockan 20:45 och många med mig kommer att sitta framför TV-apparaterna och heja ikväll. Oddsen hos Betfair är några timmar innan matchstart 3.0 för Sverige och 2.66 för Ukraina.

 

Har ni slagit vad?

Förra veckan kunde vi i ett pressmeddelande från Betfair läsa att vadslagningen kommer att omsätta runt 10 miljarder kronor på EM-fotbollen i Ukraina/Polen. Om man ska tro oddsen Idag (11/6) hos Betfair så kommer Spanien att vinna, Tyskland kommer tvåa och Frankrike trea.

 

Svenskarna lägger mer på spel än på pensionsparande

Svenskarna lägger i genomsnitt 450 kronor (cirka 2,4 procent av den disponibla inkomsten) på spel varje månad vilket är betydligt mer än vad vi pensionssparar. Många spelar på Lotto, Tipset och V75 i hopp om att kamma hem storvinsten.

 

Chansen att bli miljonär är betydligt större om du pensionssparar än om du lägger pengarna på spel

En SIFO-undersökning på uppdrag av Folksam visar att om motsvarande summa istället lades på pensionssparande skulle man kunna vara miljonär när det är dags för pensionen. 65 procent av de som spelar kan dock inte tänka sig att istället lägga sina spelpengar på pensionssparande. Trots att sannolikheten att vinna den högsta vinsten på Triss är 1 på 2 miljoner, och chansen att få 7 rätt på Lotto är 1 på 6,7 miljoner så lockas vi av spänningen och drömmen om att vinna stort.

 

Den svenska spelmarknaden omsatte 42 miljarder förra året. Det privata pensionssparandet uppgår till cirka 11 miljarder kr.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Är du en av dem som får dela på 27 miljarder kronor i juni?

1 minuts läsning

Är du löntagare, pensionär eller enskild näringsidkare och har deklarerat via internet, mobil, sms eller telefon så får du dina skattepengar redan denna vecka. Pengarna kommer att sättas in på ditt bankkonto under veckan, förutsatt att du senast den...

Föregående artikel