Vi har mellan 10-30 procent mer i plånboken idag…

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
1 minuts läsning
Vi har mellan 10-30 procent mer i plånboken idag…

…om vi jämför med tio år tillbaka. Swedbank har tittat på typhushåll i Sverige och sammanfattar att både löntagare, pensionärer och arbetslösa har mellan 10-30 procent högre disponibla inkomster idag, i reala termer.


Sedan 1994 har lönerna ökat med 50-60 procent

Lönerna har ökat med runt 20 procent i reala termer de senaste tio åren. Den disponibla inkomsten har ökat ännu mer på grund av sänkta skatter i form av jobbskatteavdrag.

Den disponibla inkomsten har ökat för både de med inkomstpension och garantipension

Och detta trots att både inkomstpension och garantipension har legat på en oförändrad nivå sedan 2005. Ett pensionärspar med inkomstpension har ökat sin disponibla inkomst med åtta procent. Ett par med garantipension har fått en 16 procentig ökning av sin disponibla inkomst. Att dem disponibla inkomsten har ökat beror på sänkt inkomstskatt och för garantipensionärer även ett höjt bostadstillägg.

I och med nytt ersättningstak har även de arbetslösa fått en realförbättring på 10 procent idag i jämförelse med för tio år sedan.

Både ersättning och disponibel inkomst minskade under 2000-talet för arbetslösa. År 2003 höjdes ersättningsnivån men sänktes igen 2007. Men i september i år höjdes taket i arbetslöshetsförsäkringen från 18 700 till 25 000 kronor per månad. Ersättningen vid arbetslöshet (första 100 dagarna) är nu 80 procent av inkomsten upp till taket på 25 000 kronor. Förändringen innebär en real förbättring på 10 procent av den disponibla inkomsten sedan 2005.

Källa: Swedbank och Sparbankerna

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

SEB tappar förstaplatsen bland storbankerna om lägst snittränta

1 minuts läsning

Sedan i maj i år är bankerna skyldiga att varje månad redovisa sina snitträntor. Snitträntorna visar vad den genomsnittliga bankkunden egentligen fick betala för sitt bolån hos banken. Snitträntan baseras på alla nya bolån och bolån m...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)