Vi har mellan 10-30 procent mer i plånboken idag…

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
1 minuts läsning
Vi har mellan 10-30 procent mer i plånboken idag…

…om vi jämför med tio år tillbaka. Swedbank har tittat på typhushåll i Sverige och sammanfattar att både löntagare, pensionärer och arbetslösa har mellan 10-30 procent högre disponibla inkomster idag, i reala termer.


Sedan 1994 har lönerna ökat med 50-60 procent

Lönerna har ökat med runt 20 procent i reala termer de senaste tio åren. Den disponibla inkomsten har ökat ännu mer på grund av sänkta skatter i form av jobbskatteavdrag.

Den disponibla inkomsten har ökat för både de med inkomstpension och garantipension

Och detta trots att både inkomstpension och garantipension har legat på en oförändrad nivå sedan 2005. Ett pensionärspar med inkomstpension har ökat sin disponibla inkomst med åtta procent. Ett par med garantipension har fått en 16 procentig ökning av sin disponibla inkomst. Att dem disponibla inkomsten har ökat beror på sänkt inkomstskatt och för garantipensionärer även ett höjt bostadstillägg.

I och med nytt ersättningstak har även de arbetslösa fått en realförbättring på 10 procent idag i jämförelse med för tio år sedan.

Både ersättning och disponibel inkomst minskade under 2000-talet för arbetslösa. År 2003 höjdes ersättningsnivån men sänktes igen 2007. Men i september i år höjdes taket i arbetslöshetsförsäkringen från 18 700 till 25 000 kronor per månad. Ersättningen vid arbetslöshet (första 100 dagarna) är nu 80 procent av inkomsten upp till taket på 25 000 kronor. Förändringen innebär en real förbättring på 10 procent av den disponibla inkomsten sedan 2005.

Källa: Swedbank och Sparbankerna

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Riksbanken utökar stödköpen men låter räntan ligga still

2 minuters läsning

Den första planerade höjningen av reporäntan skjuts ett halvår fram i tiden jämfört med tidigare bedömning. Riksbankens direktion bedömer att penningpolitiken behöver bli mer expansiv för att säkerställa kraften i inflationsuppg&ar...

Föregående artikel