Vilket är bästa inflationsskyddet?

Sparande /
1 minuts läsning
Vilket är bästa inflationsskyddet?

I tider av inflation, vilket är bästa inflationsskyddet för mitt sparande? Aktieindexfonder, Guld, Kryptovaluta? Patrick Siegbahn, placeringsrådgivare på Småspararguiden och expert i vår expertpanel, svarar:

För långsiktigt sparande, tio år och uppåt, tycker jag att aktiefonder är det överlägset bästa inflationsskyddet. De har dessutom den stora fördelen att du dessutom kan vara rätt säker på att du på sikt inte bara får tillbaka inflationen utan också en rejäl avkastning.

På kort sikt rekommenderar vi inget inflationsskydd. Dels är inflationen just nu låg och förväntas vara det under överskådlig framtid och dels finns inget inflationsskydd som inte också innebär ett rejält risktagande på kort sikt. 

Guld fungerar också som inflationsskydd. Det finns många saker som påverkar guldpriset, men min bedömning är att den förväntade avkastningen är just inflationen. Varken mer eller mindre. Jämfört med aktier får du nackdelen - att priset kan gå både upp och ned på kort sikt - men inte alls samma fördel. Det kan bli så att guld blir en mer och mer knaper resurs vilket driver upp priset, men det kan också vara så att priset går ned för att man hittar nya fyndigheter, lär sig tillverka guld artificiellt till ett kommersiellt gångbart pris eller för att efterfrågan sjunker. Guld beskrivs ofta som en “safe haven” som är bra att ha i kristider, men man ska komma ihåg att det enda som gör den till det är ett slags pyramidspel där investerare förväntar sig det. 

Kryptovalutor är ännu mer pyramidspel och extremt riskfyllda som investeringsobjekt. Att använda dem som inflationsskydd är ungefär som att hoppa stavhopp över en isfläck för att man är rädd att ramla och slå sig. 

Läs fler frågor och svar från Patrick Siegbahn, placeringsrådgivare Småspararguiden, och från de andra experterna här i Compricers Expertpanel.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Hur kommer det sig att elpriset ändrar sig så ofta?

5 minuters läsning

2020 har hittills varit ett speciellt år när det gäller spotpriset på el. Det vanliga är att priset ofta är högt under vintermånaderna medan det är lägre på sommaren. Våren i år bjöd däremot på ovanligt lå...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)