Vilket skydd har du om banken går i konkurs?

Vilket skydd har du om banken går i konkurs?

Vad har du för skydd egentligen om bankerna där du har ditt sparande skulle gå i konkurs?


Om ditt sparkonto har insättningsgaranti så är dina pengar skyddade. Staten ger en garanti för ett maxbelopp på 950 000 kronor per person och bank/sparinstitut. Du kan alltså ha flera konton i olika banker och därmed omfattas av fler än en garanti.

De institut som är anslutna till insättningsgarantin betalar alla en avgift (0,1 % av de garanterade insättningarna) som finansierar systemet. 

Om du inte har insättningsgaranti på ditt sparkonto så får du ofta en högre ränta men riskerar samtidigt att förlora alla insatta pengar vid en konkurs.

Investerarskyddet omfattar de pengar och värdepapper som ett finansinstitut hanterar åt dig tex köp, försäljning eller förvaring av värdepapper såsom aktier, obligationer och fonder. Ersättningen beräknas på marknadsvärdet på de aktuella värdepapperen vid ett eventuellt konkurstillfälle. I Sverige är skyddet 250 000 kronor per kund och institut. Om finansinstitutet har följt de regler som finns så ska du aldrig behöva använda dig av denna garanti. Detta eftersom dina pengar och värdepapper ska vara åtskilda från bolagets tillgångar. Det är bara om ett regelbrott har skett som investerarskyddet ska behöva träda i kraft.

Jag pratade med Charlie och Mathias från podden Ekonomi PÅ RIKTIGT om dessa skydd här (2:40 min). 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Fler unga behöver hjälp av sina föräldrar för att kunna köpa bostad

1 minuts läsning

“Vår statistik bekräftar att det är svårt att få bolån om man är ung. En del unga har föräldrar som kan hjälpa till, men det är inte alla som har den möjligheten. Amorteringskraven tvingar fler unga att söka hjälp f...

Föregående artikel