Vilket skydd har du om banken går i konkurs?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Vilket skydd har du om banken går i konkurs?

Vad har du för skydd egentligen om bankerna där du har ditt sparande skulle gå i konkurs?


Om ditt sparkonto har insättningsgaranti så är dina pengar skyddade. Staten ger en garanti för ett maxbelopp på 950 000 kronor per person och bank/sparinstitut. Du kan alltså ha flera konton i olika banker och därmed omfattas av fler än en garanti.

De institut som är anslutna till insättningsgarantin betalar alla en avgift (0,1 % av de garanterade insättningarna) som finansierar systemet. 

Om du inte har insättningsgaranti på ditt sparkonto så får du ofta en högre ränta men riskerar samtidigt att förlora alla insatta pengar vid en konkurs.

Investerarskyddet omfattar de pengar och värdepapper som ett finansinstitut hanterar åt dig tex köp, försäljning eller förvaring av värdepapper såsom aktier, obligationer och fonder. Ersättningen beräknas på marknadsvärdet på de aktuella värdepapperen vid ett eventuellt konkurstillfälle. I Sverige är skyddet 250 000 kronor per kund och institut. Om finansinstitutet har följt de regler som finns så ska du aldrig behöva använda dig av denna garanti. Detta eftersom dina pengar och värdepapper ska vara åtskilda från bolagets tillgångar. Det är bara om ett regelbrott har skett som investerarskyddet ska behöva träda i kraft.

Jag pratade med Charlie och Mathias från podden Ekonomi PÅ RIKTIGT om dessa skydd här (2:40 min). 

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

“Att försäkra hojen kan vara en riktigt dyr affär om man väljer fel försäkringsbolag”

1 minuts läsning

Prisexempel för 50-årig man i storstad: Honda CB 600 Halvförsäkring: 4 836 - 13 639 kronor Helförsäkring:  9 512 - 27 500 kronor Kawasaki Z750 R Halvförsäkring: 4 488 - 13 106 kronor Helförsäkring: 8 268 - 21 250 kr...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)