Vill du flytta din pension?

Vill du flytta din pension?

Vill du flytta din pension för att ha allt samlat på ett ställe? Vill du undvika höga avgifter och dålig avkastning? Det nya pensionsförslaget kommer troligtvis ge oss flytträtt och större valmöjligheter.

Det nya pensionsförslaget, som ska överlämnas till regeringen i slutet av september, handlar om rätten för oss att flytta vårt pensionssparande mellan förvaltare. Har man haft många arbetsgivare kan man ha pensionskapital fördelat mellan många olika bolag. Flyttförslaget innebär att man har fri rätt att flytta sitt kapital mellan förvaltare och har möjlighet att samla kapitalet hos ett bolag.


Drygt hälften av pensionspengarna kommer att bli flyttbara enligt förslaget:

  • Förmånsbestämda pensioner, där arbetsgivaren garanterar att du får en viss procent av din slutlön i pension, kommer inte att bli flyttbara. 
  • Premiebestämda pensioner, vars storlek avgörs av hur god avkastning din pension haft och hur höga avgifterna är, kommer gå att flytta
  • Fribrev, en pensionsförsäkring dit det inte längre betalas in några pengar, föreslås få retroaktiv flytträtt.
     

Ofta dyrt och tidskrävande att flytta pensionskapital

Det totala pensionssparandet i Sverige uppgår till ungefär 2400 miljarder kronor. Idag finns det flytträtt för cirka 500 miljarder kronor (pensionsförsäkringar tecknade efter 2006) men avgifterna är ofta höga och många vittnar om att det kan ta många månader att flytta sina pensionspengar. Vissa pensionsbolag tar ut en flyttavgift på över 5 procent av pensionskapitalet, vilket kan bli orimligt dyrt om man har ett stort kapital.


Avgifter och avkastning centralt

Centralt i frågan om flytträtt är avgifterna och avkastningen på pensionssparandet. Avgifterna kan ha och har ofta en stor påverkan på hur stor pension man får i slutändan. Om de löpande avgifterna ökar och tär på ens pensionskapital så bör man kunna byta förvaltare om man så önskar. Även dålig avkastning är något som pensionsspararen borde ha möjlighet att påverka genom att flytta pensionskapitalet till en annan förvaltare. Konkurrensen borde i och med detta också bli bättre och avgifterna borde generellt bli lägre.

Det bör påpekas att förslaget är just ett förslag och att inga beslut är fattade ännu.

Källa: placera.nu

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Skulle du klara dig några månader utan lön?

2 minuters läsning

Att inte spara pengar på lönekontot, där räntan ofta är obefintlig, borde vara en självklarhet för oss alla (se artikel). Men hur självklart och vanligt är det egentligen att vi sparar överhuvudtaget? Har de flesta av oss en buffert? Och vad h&au...

Föregående artikel