Vill du jobba tills du blir 75?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Pension /
2 minuters läsning
Vill du jobba tills du blir 75?

För två veckor sedan började Pensionsmyndigheten skicka ut de orangea kuverten till 5,5 miljoner svenskar och i år med en nyhet: Myndigheten redovisar en alternativ pensionsålder!

I början av februari gick statsminister Fredrik Reinfeldt ut i Dagens Nyheter och pratade om möjligheten att vi kan behöva arbeta tills vi blir 75 år för att få samma pension som de som går i pension idag. Debatten drog igång och många tolkade Reinfeldts utspel som att pensionsåldern drastiskt skulle höjas. Reinfeldt menade att pensionens storlek är kopplad till vår förväntade livslängd, och eftersom vi lever längre och längre måste pensionsåldern också öka med några månader per år om vi vill ha samma ekonomiska standard som tidigare generationer. Den allmänna bilden är att 65 år är vår ordinarie pensionsålder även om vi i realiteten inte har någon sådan. Utbetalning av den allmänna pensionen kan påbörjas vid 61 år och alla har laglig rätt att arbeta till 67 års ålder.Vi måste jobba längre för att kunna behålla nuvarande välfärdsmodell

Vårt nuvarande pensionssystem baseras på en medellivslängd på 82,5 år men beräkningar visar att medellivslängden för de som föds i år nästan uppgår till 88 år. Antalet arbetade timmar i samhället måste följaktligen öka om vi ska kunna behålla nuvarande välfärdsmodell. Vi måste helt enkelt jobba längre för att systemet ska fungera.

 

  • Föddes man år 1930 så är förväntad medellivslängd 82 år och 5 månader och man behöver jobba tills man är 65 år för att pensionssystemet ska fungera.

  • Är man däremot född 1950 är ens beräknade medellivslängd 85 år och man behöver således jobba tills man är 66 år och 4 månader för att få samma ekonomiska standard som de som är födda 1930.

  • Föddes man 1990 förväntas man leva till 87 år och 11 månader och behöver jobba tills man är 68 år och 10 månader för att få samma pension som de som pensioneras idag.

 

Men kom ihåg att den redovisade pensionsåldern kanske inte stämmer

Så ta dig en titt i det orangea kuvertet för att se hur länge du måste jobba. Men kom ihåg att siffran inte tar hänsyn till hur många år du har jobbat eller när du haft dina bästa inkomstår, utan är bara ett genomsnitt. Dessutom handlar det endast om den allmänna pensionen. Ditt Individuella sparande och din tjänstepension tas det ingen hänsyn till i uträkningen.

 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Elpriset största oron

2 minuters läsning

En undersökning utförd av SIFO på uppdrag av Eon under slutet av förra året visar att 33 procent av svenskarna oroar sig för elpriset. Det är mer än både vår oro för arbetslöshet (28 %), bolåneräntor (24 %) och börs...

Föregående artikel