Vill du jobba tills du blir 75?

Pension /
Vill du jobba tills du blir 75?

För två veckor sedan började Pensionsmyndigheten skicka ut de orangea kuverten till 5,5 miljoner svenskar och i år med en nyhet: Myndigheten redovisar en alternativ pensionsålder!

I början av februari gick statsminister Fredrik Reinfeldt ut i Dagens Nyheter och pratade om möjligheten att vi kan behöva arbeta tills vi blir 75 år för att få samma pension som de som går i pension idag. Debatten drog igång och många tolkade Reinfeldts utspel som att pensionsåldern drastiskt skulle höjas. Reinfeldt menade att pensionens storlek är kopplad till vår förväntade livslängd, och eftersom vi lever längre och längre måste pensionsåldern också öka med några månader per år om vi vill ha samma ekonomiska standard som tidigare generationer. Den allmänna bilden är att 65 år är vår ordinarie pensionsålder även om vi i realiteten inte har någon sådan. Utbetalning av den allmänna pensionen kan påbörjas vid 61 år och alla har laglig rätt att arbeta till 67 års ålder.Vi måste jobba längre för att kunna behålla nuvarande välfärdsmodell

Vårt nuvarande pensionssystem baseras på en medellivslängd på 82,5 år men beräkningar visar att medellivslängden för de som föds i år nästan uppgår till 88 år. Antalet arbetade timmar i samhället måste följaktligen öka om vi ska kunna behålla nuvarande välfärdsmodell. Vi måste helt enkelt jobba längre för att systemet ska fungera.

 

  • Föddes man år 1930 så är förväntad medellivslängd 82 år och 5 månader och man behöver jobba tills man är 65 år för att pensionssystemet ska fungera.

  • Är man däremot född 1950 är ens beräknade medellivslängd 85 år och man behöver således jobba tills man är 66 år och 4 månader för att få samma ekonomiska standard som de som är födda 1930.

  • Föddes man 1990 förväntas man leva till 87 år och 11 månader och behöver jobba tills man är 68 år och 10 månader för att få samma pension som de som pensioneras idag.

 

Men kom ihåg att den redovisade pensionsåldern kanske inte stämmer

Så ta dig en titt i det orangea kuvertet för att se hur länge du måste jobba. Men kom ihåg att siffran inte tar hänsyn till hur många år du har jobbat eller när du haft dina bästa inkomstår, utan är bara ett genomsnitt. Dessutom handlar det endast om den allmänna pensionen. Ditt Individuella sparande och din tjänstepension tas det ingen hänsyn till i uträkningen.

 Skriven av: Christina Söderberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.soderberg@compricer.se
 

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
El
Fast pris, bor i villa, 3500 kWh/år
  • Lägst årskostnad 1 120 kr
  • Högst årskostnad 2 562 kr
  • Att spara 1 442 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Du har rätt till timvis mätning som elkund!
Du har rätt till timvis mätning som elkund!
Inkomster upp till 20 008 kronor är skattefria 2020
Inkomster upp till 20 008 kronor är skattefria 2020
Kan jag få bolån även om jag inte har en fast anställning?
Kan jag få bolån även om jag inte har en fast anställning?

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin