Villaägare sparar i snitt 3 000 kr/år på att ha rörligt elavtal

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
El / Elpriser /
1 minuts läsning
Villaägare sparar i snitt 3 000 kr/år på att ha rörligt elavtal

Enligt en undersökning gjord av elbolaget GodEl har kunder med rörligt elavtal varit vinnarna under 2011-2015.


Undersökningen har jämfört kostnaden för rörligt avtal med fasta ett-, två-, och treårsavtal mellan åren 2011 och 2015. Jämförelsen visar att en eluppvärmd villa med en årsförbrukning på 20 000 kWh har sparat i genomsnitt 2 900 kronor per år på rörligt avtal jämfört med fastprisavtal.Mycket låga elpriser
Enligt Björn Dahlberg, el-expert på GodEl, har hushållen gynnats av att elproduktionen varit rekordstor, att elanvändningen varit ovanligt liten och att importpriserna på el har varit låga. I och med att elbolagen lägger säkerhetsmarginaler på sina fastprisavtal, för att ta risken att priset går upp, så har de bundna avtalsformerna gynnats minst även om dessa priser också har sjunkit.

Rörligt inte alltid mest gynnsamt
Under pristoppar vintertid har fast pris lönat sig. Utslaget över tid verkar dock rörligt elpris vara det mest förmånliga. Man kan se ett bundet elavtal som en försäkring. Du betalar en premie för att slippa höga oförutsedda kostnader. För de med en stor elförbrukning och/eller en ansträngd ekonomi kan ett fast elavtal vara ett bra alternativ.


Här jämför du ditt elavtal >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Greta Garbo och Birgit Nilsson kommer på måndag!

1 minuts läsning

Sol, vind och vatten – och stjärnor På måndag den 3 oktober kommer de nya mynten med temat sol, vind och vatten (i valörerna 1, 2 och 5 krona) och våra nya sedlar med tema stjärnor (100- och 500-kronorssedlar) bli giltiga att betala med. Och vill man vara...

Föregående artikel