Vind och solkraft är inte hela lösningen – du och jag är!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
El / Elpriser /
1 minuts läsning
Vind och solkraft är inte hela lösningen – du och jag är!

Hur många av er har kollat er mejl idag? Hur många har loggat in på banken för att kolla saldo under veckan som gått? Hur många har kollat sitt hushålls energiförbrukning? Idag? I veckan? Någonsin?


Är ni som jag så var det ett tag sedan ni läste och funderade över energiförbrukningen i era hem. Och detta trots att de flesta av oss bryr oss våra pengar och om framtiden för vår planet. Och vi vet att vår energianvändning påverkar både vår plånbok och klimatförändringarna.

Ett stort socialt beteendeexperiment gjordes år 2013 i USA

Skyltar hängdes upp på dörrar i ett villaområde där man bad hushållen att minska sin energiförbrukning genom att stänga av luftkonditionering oftare. Hushållen fick en av fyra skyltar hängda på sin dörr med respektive budskap:

  1. Spara el - spara pengar
  2. Spara el - rädda vår planet
  3. Spara el - var en god medborgare
  4. En undersökning visare att 77 procent av dina grannar spenderar mindre energi än du gör.


Nummer 1, 2 och 3 fungerade inte alls. Elförbrukningen minskade med 0 procent med dessa budskap. Det är tydligt att om något är besvärligt fungerar moralisk övertalning eller ekonomiska incitament inte så vidare bra. Men nummer 4 fungerade – och dessutom mycket bra. Experimentet gav en markant minskning av energiförbrukningen bara genom att hushållen fick veta hur bra deras grannar var på att spara el.

Socialt tryck är kraftfullt och om det används på rätt sätt kan vi göra mycket gott.

Med denna information som grund startades ett företag som inledde samarbete med ett flertal energiföretag. Personliga elräkningar skapades som visade kundernas konsumtion jämfört med liknande hus med liknande energikonsumtion i området. Under företagets första fem år hjälpte de konsumenter i USA att spara 250 miljoner dollar.

Elbolag belönas när deras kunder slösar energi. De borde bli belönade när de hjälper sina kunder att spara den.

Forskare runt om i världen jobbar för att få fram hållbara resurser som vind och solkraft. Men den mest förbisedda resursen för att ta oss till en hållbar energiframtid är vi. Du och jag. Och detta endast genom att tillämpa beteendevetenskap.

Vad väntar vi på?

Sänk din elräkning och spara på vår miljö. Energispartips >>

Sänk din elräkning genom att hitta bästa elavtalet där du bor >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Så påverkas din månadskostnad av ändrade amorteringskrav och ränteavdrag

2 minuters läsning

  Bodil Hallin, familjeekonom på Ikano bank och expert i Compricers Expertpanel, har för DN:s räkning tittat på hur olika åtgärder skulle kunna slå mot hushållens ekonomi. Nedan följer två exempel: storstadshushållet och hush&a...

Föregående artikel