Ska du flytta? - Checklista för flytt och andra tips

Ska du flytta snart? Det är mycket att tänka på. Nedan har vi sammanställt en liten checklista för dig som ska flytta.

Se över dina avtal

Det är många saker att tänka på när man ska flytta. Glöm inte att säga upp dina avtal och teckna nya för dig och din nya bostad.

Försäkring

Se till att meddela ditt försäkringsbolag för ditt hem att du ska flytta. Om du vill fortsätta med samma försäkringsbolag så meddelar du bara de nya uppgifterna till ditt nuvarande bolag så att försäkringen flyttas med till din nya adress. Kom ihåg att om du ska flytta ihop med någon som du inte har bott med innan måste du meddela försäkringsbolaget att ni nu är två i hushållet så att ni båda ingår i försäkringen.

Tänk också på att om du flyttar till bostadsrätt ska du ha bostadsrättstillägg. I samband med att du ska flytta kan det dock vara värt att passa på att jämföra försäkring för hemmet och se om du kan få en bättre försäkring till ett bättre pris. På Compricer kan du jämföra hemförsäkring (lägenhet eller boende som du hyr) eller villaförsäkring. Jämför och välj det bolag som passar dig bäst, glöm inte att säga upp din gamla försäkring till det datum som du flyttar.

Elavtal

På Compricer kan du jämföra elpriser och byta ditt elhandelsavtal. Det bolag som levererar el till din bostad kallas elnätsbolag och detta bolag kan du inte byta utan du får det bolag som äger elnätet dit du flyttar.


Innan du flyttar ut ska du ringa ditt elnätsbolag och göra en utflyttningsanmälan så att elnätsavtalet skrivs på den person som tar över din bostad. För din nya bostad ska du ringa till ditt nya elnätsbolag och göra en inflyttningsanmälan där du meddelar att du ska flytta in samt vilket som är ditt inflyttningsdatum.

I samband med detta bör du även passa på att fråga om områdesid (tre bokstäver ex. STH i Stockholm) samt anläggningsid (18 siffror börjar med 735999) för din nya anläggning. När du ska flytta är det lika bra att passa på att även byta elhandelsbolag, om du inte gör någonting kommer du att tilldelas ett avtal via ditt nya elnätsbolag. Läs mer om att teckna elavtal


Gå in på Compricer och gör en jämförelse av elhandelsbolag och välj det bolag som är passar dig bäst. Du väljer att du ska flytta in och anger uppgifter för din nya anläggning (bostad). Nu fyller du i det inflyttningsdatum som du har angett hos ditt nya elnätsbolag samt områdesid och anläggningsid för din nya anläggning. Notera att inflyttningsdatum måste vara minst fem dagar framåt i tiden så se till att du gör detta en tid innan du ska flytta.

Bredband

Glöm inte att säga upp ditt bredbandsavtal när du ska flytta. I de flesta fall bryts avtalet när du flyttar, i vissa fall kan det dock vara så att du är tvungen att flytta med ditt avtal om du flyttar till en adress där det aktuella bolaget erbjuder sina tjänster. Detta givetvis under förutsättning att du är bunden i ditt nuvarande avtal. Oavsett vilket så bör du ringa ditt nuvarande bolag och säga upp ditt bredband.

Ska du flytta ihop med någon?

Om du flyttar ihop med någon som du inte har bott ihop med innan bör du fundera på om ni ska upprätta ett samboavtal. Enligt sambolagen anses två personer vara sambos om de stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll.

Eventuella problem kan uppstå i det fallet ni inte önskar fortsätta vara tillsammans. Om ni inte har upprättat ett samboavtal ska en bodelning ske där ni ska dela på all egendom som har införskaffats för gemensamt bruk (här ingår även bostaden). Om ni önskar en annan uppdelning bör ni upprätta ett samboavtal som reglerar att ni får den uppdelning som ni önskar.

Adressändring

Se till att göra en adressändring innan du ska flytta. Antingen kan du själv kontakta Skatteverket och göra en flyttanmälan via till Skatteverket. Då bör du komma ihåg att även kontakta de företag du har en "relation" och även ge din nya adress till dem. Visserligen får många företag uppdateringar från Skatteverket men detta kan i vissa fall dröja. Om du vill få hjälp med detta kan du använda dig av Adressändring, www.adressandring.se. Där kan du också kostnadsfritt göra en adressändring, men vill du ha posten eftersänd tar de ut en avgift beroende på hur länge du vill ha eftersändning samt hur gammal du är.

Själva flytten

När du ska genomföra själva flytten kan det vara värt att fundera på om du ska göra det själv (med hjälp av några vänner kanske?) eller om du ska använda en flyttfirma. Det är såklart smidigast att använda en flyttfirma men se isåfall till att välja en som har en ansvarsförsäkring utifall några av dina saker skulle ta skada. Vad du än väljer så är det smart att se till att planera flytten i god tid och börjar packa ned dina saker i kartonger i tid. Se också till att inte packa för mycket tunga saker i en kartong. Det är dessutom klokt att välja flyttkartonger med god kvalitet så de inte går sönder under flytten. Du kan köpa kartonger på exempelvis Clas Ohlson om du vill ha begagnade kartonger kan det exempelvis finnas på Blocket.

Flytta utomlands?

Ska du flytta utomlands och ska vara borta mer än ett år ska du normalt sett inte vara folkbokförd i Sverige. Skatteverket har en folder som förklarar hur det fungerar som du kan få tag på via denna länk: Till Skatteverket

Se över din privatekonomi

När man flyttar blir man ofta på gott och ont tvungen att ta tag i många saker. När du har flyttat in och har kommit i någorlunda ordning kan det vara värt att passa på att se över din privatekonomi. En smart början är att göra en budget för att se vad du lägger dina pengar på och var du kanske kan spara.

När du har koll på din ekonomi är det sedan värt att se över vad du eventuellt kan spara in på. Compricer har jämförelser för det mesta som rör din privatekonomi.

Du kan exempelvis jämföra bilförsäkring, jämföra sparkonto, jämföra kreditkort, jämföra pension med mera. Se till att du har de bolag och avtal som passar dig och din plånbok bäst!

Nyheter för din plånbok
Vilka banker har sänkt?
Vilka banker har sänkt?
Så får du ränta på ditt sparkonto
Så får du ränta på ditt sparkonto
Så mycket kostar 4 vanliga båtar att försäkra
Så mycket kostar 4 vanliga båtar att försäkra

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Jämförs just nu
Bilförsäkring
Trafikförsäkring, Saab 9-3 2,0t cabriolet
  • Lägst årskostnad 3 761 kr
  • Högst årskostnad 5 019 kr
  • Att spara 1 258 kr

Jämför bilförsäkring

Senaste från Expertpanelen
2024-04-17

Fråga: Får man tjänstepension när man är timanställd?

Läs mer här