Räntefria lån – rena bluffen?

Det är vanligt att möbel- och hemelektronikbutiker erbjuder så kallade räntefria privatlån. Märkligt nog tillhör den vanligaste kunden inte den grupp som inte kan betala kontant - utan snarare relativt välbärgade. De vill helt enkelt inte vänta på att köpa sin skinnsoffa tills de har sålt aktiefonder, utan tecknar sig för ett lån mot att de får soffan direkt.

Det behöver heller inte vara ekonomiskt fel att ta ett räntefritt lån. Men man måste vara medveten om att även dessa lån kostar pengar i form av uppläggningsavgift, aviseringsavgifter med mera. Detta utgör den effektiva räntan, som alltid anges i det finstilta.

 

Här är ett exempel: en möbelkedja erbjuder för närvarande ett "räntefritt lån" på 10 000 kr som löper i tolv månader. Den effektiva räntan ligger på 3 procent. Kan du hitta en sparform som ger mer än det i ränta, finns det egentligen ingen ekonomisk anledning till att betala kontant. Men det är inte alltid ränteläget är sådant att sparräntorna är så höga. I så fall får man vara beredd att betala en slant för att få hem soffan snabbt.

När du tecknar dig för ett "räntefritt" lån: tänk på att sköta dina avbetalningar. Den som missar att betala in i tid riskerar att automatiskt halka in på ett betydligt längre lån, och då är det räntefria borta. Lånet kan bli mycket dyrare än vad du hade tänkt dig.

Vill du ha hjälp med dina privatekonomiska avtal?
Ring oss!

Jämförs just nu
Bilförsäkring
Helförsäkring, Renault clio
  • Lägst årskostnad 3 504 kr
  • Högst årskostnad 7 183 kr
  • Att spara 3 679 kr

Jämför bilförsäkring