Elcertifikat
Elcertifikatet gäller framförallt elleverantörer, elintensiv industri, producenter av förnybar el samt till viss del elanvändare. Vindkraft, solenergi, geometrisk energi, vågenergi, kräftvärmeverk med torv, viss vattenkraft och vissa biobränsle är de energikällor som kan tilldelas elcertifikat.
Tillsammans med Norge har Sverige gemensam elcertifikatmarknad vilket innebär att elcertifikathandel kan ske mellan länderna och över landsgränserna. Det gemensamma målet är att fram till 2020 öka den förnybara elproduktionen med ca 10 % totalt. Med hjälp av elcertifikat ökar möjligheten till att förbättra konkurrensen för de förnybara energikällorna i jämförelse med de som inte är förnybara.
Hur fungerar elcertifikat?
De producenter för el som finns på marknaden får elcertifikat för var producerad megawattimme el. Elproducenten säljer sedan detta vidare till elleverantörer och får således betalt för både el och elcertifikat. Sedan kan elhandlarna fördela kostnaden för elcertifikatet över sina kunder i förhållande till den årliga förbrukningen per kund – för privatkunder ingår alltså avgiften för elcertifikat i elpriset medan det för företag redovisas separat.
Det aktuella priset på elcertifikat beror på tillgång och efterfrågan och kan även variera mellan olika elleverantörer. För elkunder är kostnaden varierar alltså men uppgår oftast till några öre per kWh.
Relaterade artiklar
Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Jämförs just nu
- Bilförsäkring
- Helförsäkring, Volvo m + c70
- Lägst årskostnad 22 946 kr
- Högst årskostnad 22 946 kr
-
Att spara 0 kr
Bilförsäkring
Nyheter för din plånbok
Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.I gengäld stödjer vi MinStoraDag!