Energiskatt
Energiskatten är något som under många år funnits i Sverige och dess storlek/summa bestäms av riksdagen. Hur mycket du ska betala i energiskatt beror på vilken sorts skatt du ska betala; normal eller reducerad där detta definieras beroende på var i landet du bor.
Energiskatten för 2016 höjs med med 0,3 öre för kommuner med normal skatt och med 0,6 för lågskattekommuner. Nytt för i år är att för de områden med lägre energiskatt görs detta som ett skatteavdrag på 9,6 öre/kWh ex moms direkt på elfakturan.
Energiskatten för 2017 är:
- 32,5 öre/kWh (ex moms) i kommuner med normal skattesats (+3,0 öre mot tidigare 2017)
-
22,9 öre/kWh (ex moms) i lågskattekommuner (+3,0 öre mot tidigare 2017)
- 0,5 öre/kWh (ex moms) för tillverkande industri samt yrkesmässig växthusodling (oförändrad)
Lågskattekommuner är följande län och kommuner:
- Dalarnas län: Malung-Sälen, Mora, Orsa och Älvdalen.
- Gävleborgs län: Ljusdal
- Jämtlands län: samtliga kommuner
- Norrbottens län: samtliga kommuner
- Värmlands län: Torsby
- Västerbottens län: samtliga kommuner
- Västernorrlands län: Sollefteå, Ånge och Örnsköldsvik
Det är inte bara privatpersoner som betalar energiskatt utan även något som faller på tillverkare och syftet är att med hjälp av de skattepengar som kommer in, kan staten se till att Sverige är så energieffektivt som möjligt. Summan av energiskatten varierar i landet beroende på vilket parti som styr. Moms tillkommer också på energiskatten, precis som elpris och nätavgift.
De olika kraftbolag som finns på marknaden får betala en ansenlig summa till olika avgifter och skatter för att ha möjlighet att fortsätta din verksamhet – och kärnkraftverken betalar även kärnkraftsskatt utöver detta. Men det finns också undantag som är skattefria, exempel på detta är vindkraftverk. Som bränsle- och elförbrukare kan du dessutom skicka in en ansökan om att till exempel få köpa skattefritt bränsle till tåg och flygplan.
På din elfaktura kan du se en specifikation för vad du betalar – där framgår kostnad för framställningen av elen, elcertifikatsavgift, elnätskostnader och abonnemangsavgifter. Återstående belopp handlar om energiskatt och moms.
Tips: Ska du byta elbolag? På Compricer kan du jämföra de olika elbolagen på marknaden. Glöm inte bort att jämföra årsavgifter och fasta avgifter. Även om ett företag har billigt kilowattpris så kan det blir dyrare i slutändan om man inte ser upp.
Relaterade artiklar
Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Jämförs just nu
- Bilförsäkring
- Trafikförsäkring, Volvo v + v40
- Lägst årskostnad 2 130 kr
- Högst årskostnad 3 238 kr
-
Att spara 1 108 kr
Bilförsäkring
Nyheter för din plånbok
Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.I gengäld stödjer vi MinStoraDag!