Solenergi och solkraft
Med solkraft tar man tillvara på solens strålar – man använder värmen via solfångare som placeras på tak och via solceller omvandlas strålarna till elektricitet.
Solenergi är förnybar och utger därför ingen miljörisk vid drift, det är dessutom billigt att framställa då det enda som kostar är utrustningen som behöver användas. Det vanligaste användningsområdet för solenergi är solceller, som alltså omvandlar solens strålar till energi samt solfångare som omvandlar det till värme.
Solvärme
Då vi i Sverige har ett relativt kallt klimat så krävs det en kompletterande uppvärmningskälla vintertid. Ofta kan man koppla existerande värmesystem med solvärmen, exempelvis kanske det redan finns vedpanna eller värmepump installerad i huset – då kan dessa kombineras och därmed kan man enkelt minska energiförbrukningen på varmvatten. Även om du har ett hus med direktverkande el så kan du dra fördel av solfångare då denna kan kopplas samma med varmvattenberedaren och därmed halvera totalkostnaden för varmvatten.
Solel
De flesta använder solel till sommarstugan eller i miljöer där det inte finns möjlighet att få el från det allmänna nätet. Ett batteri kopplas till det system som ger energi som lagras och som sedan gör att du kan ha elektricitet även då solen inte lyser. I Sverige är det också vanligt att övervakningssystem i trafiken är försedda med både solceller och batteri.
För- och nackdelar
+ Miljövänlig el
+ Kostnadseffektivt
- Dyr utrustningskostnad
- Går ej att använda till 100% året om i Sverige
Relaterade artiklar
Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Jämförs just nu
- El
- Rörligt pris, bor i villa, 20000 kWh/år
- Lägst årskostnad 6 629 kr
- Högst årskostnad 12 726 kr
-
Att spara 6 097 kr
Bilförsäkring
Nyheter för din plånbok
Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.I gengäld stödjer vi MinStoraDag!