Var smart – amortera lagom

Den som har bostadslån ställs inför frågan om vad som är smartast - spara så mycket man kan till oförutsedda utgifter eller amortera så mycket som möjligt på lånet? Svaret är inte självklart.

 

Utlåningsräntan är alltid högre än inlåningsräntan inom en och samma bank - annars skulle bankerna inte överleva. Det innebär i praktiken att du knappast kan få lika hög sparränta som den du måste betala på ditt lån om du inte vänder dig till en annan bank. Tänk den tanken hela vägen ut, och du finner att den bästa sparränta du kan få - det är att amortera så mycket som möjligt på lånet. Amorteringen är ju ingen avgift till banken, utan ett sätt att minska din skuld.

 

Alternativet är att avstå från att amortera och i stället sätta in pengarna på ett högräntekonto. Även om det enligt ekonomiboken är en sämre affär, kan det ändå vara bättre. Fördelen är att du har tillgång till pengarna och kan använda dem om diskmaskinen går sönder eller du hittar en superbillig resa till Thailand.

 

I valet mellan att spara och amortera är därför den gyllene medelvägen att föredra. Splitta ditt sparutrymme på de två storheterna! Som husägare måste man alltid ha en liten buffert.

Vill du ha hjälp med dina privatekonomiska avtal?
Ring oss!

Jämförs just nu
El
Fast pris, bor i villa, 18500 kWh/år
  • Lägst årskostnad 11 956 kr
  • Högst årskostnad 33 320 kr
  • Att spara 21 364 kr

Jämför el