Bunden eller rörlig ränta?

Bolåntagare brottas med den eviga frågan - bundet eller rörligt? Statistiken visar att de som har haft rörligt de senaste åren har vunnit på det. Men då gäller det att man har utrymme i ekonomin och klarar att räntekostnaden stiger med hundralappar eller kanske tusenlappar i månaden när bolåneräntorna går upp. Skälet till att de som har legat rörligt har tjänat på det är helt enkelt att de rörliga räntorna har varit lägre än de bundna.

 

Den som inte har några marginaler i ekonomin och vill sova gott om natten föredrar kanske att binda sina lån. Då vet man exakt vilken månadskostnaden blir under den tid man har valt att binda. Problemet är att det kostar i form av högre boränta. Det kan vara stor skillnad på att ha rörligt och bundet i fem år.

 

Lösningen är att dela upp lånet. Om du är osäker på hur du ska göra: Ha halva lånet rörligt och andra hälften bundet. Eller hälften bundet i två år och hälften i fem år.

 

Om du anser att du har råd att ligga rörligt är det smart att se vad exempelvis ett tvåårigt bundet lån kostar. Räkna ut mellanskillnaden mellan det och det rörliga, och använd den summan till att amortera extra. Det får man göra i rörliga lån, men inte i bundna. På det viset minskar lånet snabbare, och därmed också kostnaderna.

Vill du ha hjälp med dina privatekonomiska avtal?
Ring oss!

Jämförs just nu
Bilförsäkring
Helförsäkring, Jaguar jaguar f-pace
  • Lägst årskostnad 9 876 kr
  • Högst årskostnad 18 513 kr
  • Att spara 8 637 kr

Jämför bilförsäkring