Bolåneräntor

Här ser du bankernas aktuella bolåneräntor. Jämför listräntor och snitträntor för bolån.

Bolån för dig som har svårt att få lån

Här ser du en översikt av aktörer som erbjuder bolån till dig som har svårt att få lån. Snitträntan avser december.

Bolåneräntor på Compricer

Hitta aktuella bolåneräntor på Compricer
Letar du efter bolåneräntor? Då har du kommit helt rätt! Här på Compricer listar vi alla bankernas listräntor och snitträntor på bolån.

Jämför bolåneräntor för olika bindningstider och se vilken bank som har den bästa räntan just nu. Du kan även se historiska snitträntor och när respektive bank ändrade sina boräntor senast.

Och du, tjänsten är naturligtvis helt kostnadsfri för dig!


Hur funkar det?

Så fungerar vår tjänst för dig som vill jämföra bolåneräntor

Om räntetabellen – Jämför bolåneräntor


I tabellen ser du alla banker som erbjuder bolån på den svenska marknaden och deras räntor för olika bindningstider. På så vis får du en snabb och komplett översikt över ränteläget just nu.

Du kan enkelt sortera bland bolåneräntorna genom att trycka på respektive kolumn och den ränta du vill jämföra (välj mellan snittränta eller listränta). Vill du läsa mer om en specifik bank kan du trycka på knappen "Till sidan".

Vi samlar alla bolåneräntor åt dig


Genom att samla alla listräntor och snitträntor åt dig får du en tydlig bild över bankernas bolåneräntor just nu. Du kan enkelt jämföra olika bolåneinstitut med varandra och snabbt få fram aktuella räntor. Så fort en bank ändrar sina räntor uppdateras de här på Compricer.

Vi jämför bolåneräntor från de fyra storbankerna Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank samt övriga nischbanker och bolåneinstitut som till exempel SBAB, Länsförsäkringar, Danske Bank och Skandia med flera.

Vi jämför även bolåneräntor hos uppstickare som Hypoteket och Avanza/Stabelo. Detta gör vår jämförelse till en komplett översikt för dig som vill hitta den billigaste och lägsta bolåneräntan just nu eller för dig som bara vill få en snabb överblick.

Listräntor och snitträntor – en förklaring

Listräntor och snitträntor - en förklaring om olika boräntor
I jämförelsen kan du sortera listan utifrån listränta och snittränta. Här under förklarar vi begreppen och vad som skiljer dem åt.

Listränta – bankens utgångspris på bolån


Listräntan är den ränta som bankerna har som utgångspris på sina bolån. Se den som ett prisförslag, ett erbjudande att utgå ifrån. Bolåneräntor är nästan alltid möjliga att pruta på. Ungefär som när du står och ska köpa en souvenir utomlands eller när du ska handla frukt på torget.

De flesta som förhandlar kring sin bolåneränta kan få en lägre ränta än listräntan.

Snittränta – bankens genomsnittliga ränta på bolån


1 juni 2015 införde Finansinspektionen en ny regel som kräver att alla banker måste redovisa sina genomsnittsräntor på bolån. Det innebär att bankerna, senast fem dagar efter varje månads utgång, ska offentliggöra vilka räntor som deras kunder haft i snitt på nya bolån. I jämförelsen hittar du aktuell genomsnittsränta för alla banker och bolåneinstitut.

Man kan säga att listräntan är den ränta banken har som utgångspris och snitträntan avslöjar vilken ränta som bankens kunder faktiskt fått.

Vad behöver du tänka på?

Bra att tänka på när du jämför bankernas räntor på bolån

Rabatt på bolåneräntan


Om du inte ber om något annat kommer du förmodligen bli erbjuden listräntan när du ska teckna ett bolån. För den som förhandlar är chansen stor att man får en rabatt på räntan.

Det kan skilja så mycket som upp till 0,90 procentenheter mellan en banks listränta och snittränta vilket innebär 18 000 kronor om året för ett bolån på två miljoner kronor.

Det lönar sig alltså att inte nöja sig med listräntan när du ska skaffa ett bolån för första gången eller när du ska omförhandla ditt lån.

Historiska boräntor


En bra sak att komma ihåg är att listräntan är bankernas aktuella utgångsränta för tillfället. Den kan förändras i takt med att bankerna justerar sina boräntor. En snittränta är alltid den genomsnittliga räntan som en bank haft under en viss månad.

I räntetabellen kan du välja mellan den senaste snitträntan (föregående månad) eller historiska boräntor om du är intresserad av att titta på dem.

Olika bolåneräntor för olika bindningstider


Som du kan se i jämförelsen varierar bankernas bostadsränta beroende på vilken bindningstid du tittar på. Vanliga bindningstider för bolån är den rörliga räntan på tre månader och bundna räntor på mellan 1-10 år.

5 snabba tips till ett bättre bolån

 • 1
  Ta reda på vilken ränta du har idag om du redan har ett bolån
 • 2
  Kontakta minst fem olika banker och be om att få ett ränteförslag
 • 3
  Jämför svaren du fått
 • 4
  Kontakta bankerna igen och se om de kan sänka din ränta ytterligare
 • 5
  Välj den bank som erbjuder dig den bästa bolåneräntan

Christina tipsar

Rörlig eller bunden ränta

Rörlig eller bunden ränta - vad är bäst?
När man talar om den rörliga bolåneräntan menar man den så kallade tremånadersräntan. I praktiken är det ett bolån som är bundet under tre månader men eftersom bindningstiden är så kort så refererar man till den som rörlig.

En rörlig ränta innebär att banken kan ändra räntan, höja eller sänka, var tredje månad när bindningstiden gått ut.

En bunden ränta kallas en ränta som är fast under 1 – 10 år. Det innebär att räntan bestäms innan du tecknar dig för bolånet och sedan gäller den räntan under hela bindningstiden. Banken kan alltså inte höja eller sänka räntan förrän bindningstiden löpt ut.

Vad ska man välja för ränta?


Normalt brukar man säga att en rörlig bolåneränta är billigast över tid. Det har flertalet rapporter och undersökningar visat. Det finns ett fåtal perioder i historien där det lönat sig att binda räntan men de är relativt få i jämförelse med hur mycket billigare ett rörligt bolån varit.

Om man binder boräntan kan man se det som en slags försäkring. Du får betala lite mer för tryggheten i att veta exakt hur stor räntan kommer vara under bindningstiden.

När du funderar mellan att binda eller låta räntan vara rörlig är det alltid bra att se till helheten i din ekonomi. Klarar du av kortsiktiga svängningar som en rörlig ränta kan innebära? Välj då en rörlig ränta. Känner du att du vill veta exakt hur stor räntan kommer vara framöver? Bind räntan.

Innan du binder räntan är det viktigt att tänka på att du kan behöva betala ränteskillnadsersättning om du skulle behöva avsluta lånet i förtid på grund av exempelvis arbetslöshet, sjukdom eller skilsmässa med mera.

Ränteskillnadsersättning


Om du bundit din ränta och av någon anledning vill säga upp ditt bolån i förtid kan banken kräva dig på ränteskillnadsersättning. Det är en ersättning till banken för att de går miste om dina framtida räntebetalningar som du egentligen bundit upp dig för.

Ju större lån och ju längre bindningstid du har kvar desto högre blir ränteskillnadsersättningen.

Vilken ränta kan du få?

Faktorer som kan påverka din boränta

Detta påverkar vilken boränta du erbjuds


Vad som påverkar vilken ränta du erbjuds varierar mellan bankerna men generellt styrs din ränta av:

Lånets storlek i förhållande till bostadens värdering. Ett stort lån men låg belåningsgrad (lånets andel av bostadens värde) innebär ofta en lägre ränta och tvärtom

Din ekonomi. Banken gör en samlad bedömning av din ekonomi och beroende på vad banken har för krav för stunden kan det påverka den ränta du erbjuds

Övriga affärer med banken. Vissa banker erbjuder en lägre boränta om du till exempel startar upp ett sparande hos dem

Ränteläget på marknaden just nu. Här påverkar olika marknadsräntor såsom den svenska Riksbankens reporänta

Bankens avkastningskrav. Internt har bankerna vissa avkastningskrav på bolån vilket påverkar den ränta du erbjuds

Konkurrensen på bolånemarknaden. Hög konkurrens innebär ett tryck nedåt på räntorna

Om du har en energieffektiv bostad. Då kan du ha möjlighet att få ett så kallat Grönt Bolån som ger rabatt på bolåneräntan (läs mer om detta längre ned)

5 tips - Så får du bästa bolåneräntan


1. Ta reda på vilken ränta du har idag om du har ett bolån redan
2. Kontakta minst fem olika banker och be om att få ett ränteförslag
3. Jämför svaren du fått
4. Kontakta bankerna igen och se om de kan sänka din ränta ytterligare
5. Välj den bank som erbjuder dig den bästa bolåneräntan

Vill du inte själv ringa runt till alla banker och begära in offerter kan vi hjälpa dig. Gå in på bolån och välj om du vill låna till ny bostad, omförhandla bolån eller ansöka om lånelöfte.

Vill du hellre prata med någon så ring våra bolånerådgivare på 08-5000 2000 så hjälper vi dig med ditt bolån. Compricer är en registrerad bolåneförmedlare hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn.

Hittills har vi hjälpt över 200 000 hushåll med deras bolån och i snitt sparar en kund 6 000 kronor om året med hjälp av vår kostnadsfria tjänst.

Lägre ränta med Grönt Bolån


Grönt Bolån är en relativ ny företeelse på den svenska bolånemarknaden men allt fler banker börjar erbjuda detta.

Ett Grönt Bolån innebär en rabatt på 0,05 – 0,10 procentenheter om du har en energieffektiv bostad. Med energieffektiv menas ett betyg om A, B eller C i en energideklaration.

Vet du med dig att din bostad har, eller kan få, A-C i betyg kan det alltså vara värt att kolla upp om du kan få rabatt på din ränta genom ett Grönt Bolån.

För ett lån på två miljoner kronor kan det innebära mellan 1 000 – 2 000 kronor lägre räntekostnad per år.

Vad kostar det?

Så mycket kan ett bolån kosta

Effektiv ränta och månadskostnad


När bankerna presenterar sina bolåneräntor är det oftast den nominella räntan som avses. En nominell ränta är den ränta som gäller före eventuella andra kostnader för lånet, till exempel uppläggningsavgifter och aviavgifter.

Du kan alltid be banken att få veta vilken effektiv ränta som gäller för det bolån du är intresserad av.

När det gäller vad du ska betala för ett bolån är det vanligaste att man slår ihop amortering och räntekostnad. Det är den summa som du ska betala för ditt bolån, oftast varje månad.

Amortering kallas den summa som du betalar av till banken och är egentligen inte en kostnad. Lånet minskar ju med samma summa som du betalar tillbaka.

Vad kan ett bolån kosta?


Låt oss anta att vi har ett lån på två miljoner kronor och att räntan är 2 procent. Då blir det 3 333 kronor att betala i månaden.

Vi har valt att amortera 2 procent av lånet om året vilket blir cirka 3 333 kronor i månaden.

Månadskostnaden för bolånet blir i detta exempel: 3 333 kronor + 3 333 kronor = 6 666 kronor.

I praktiken kommer räntekostnaden bli lite lägre vilket beror på något som kallas för ränteavdrag.

Ränteavdraget innebär att 30 procent av räntekostnaderna, upp till 100 000 kronor per år (21 procent på räntekostnader därutöver), hamnar som en skattereduktion i din deklaration året efter.

Prognos – Hur kommer boräntorna bli framöver?


I dagsläget har vi historiskt mycket låga bolåneräntor och i ett längre perspektiv ligger det nära till hands att anta att räntorna på bolån måste gå upp från dessa låga nivåer.

Men om framtiden vet vi inget vilket i praktiken gör det omöjligt att prognostisera hur boräntorna kommer gå framöver. Både på lång och kort sikt.

För dig som har, eller ska skaffa ett bolån, är det bättre att lägga din energi på att hitta en så bra bolåneränta som möjligt. Bestäm dig för om du vill ha rörlig eller bunden ränta och räkna med att räntorna kommer stiga.

När bankerna gör sina egna kalkyler, innan de ger dig ett bolån, räknar de med att du ska klara av en bolåneränta på omkring 5-7 procent. Det är långt ifrån dagens låga räntor men är ändå bra att räkna med för att inte ta för stor risk i din hushållsekonomi.

Vanliga frågor och svar om bolåneräntor

Vilken bank har den bästa bolåneräntan?

Med hjälp av vår jämförelse kan du se vilka banker som har den bästa bolåneräntan just nu för olika bindningstider. Där hittar du alla listräntor och snitträntor hos bankerna.

Vad är snittränta?

Snittränta är den genomsnittliga ränta som en banks kunder haft på nytagna bolån under en viss bindningstid.

Vad är listränta?

Listränta är den ränta som bankerna har som utgångspris på sina bolån. Listräntan är ofta, men inte alltid, förhandlingsbar.

Vad påverkar boräntorna?

Den ränta du erbjuds av banken påverkas bland annat av lånets storlek i förhållande till bostadens värde och din ekonomiska situation. Andra faktorer som påverkar boräntorna kan vara konkurrensen på bolånemarknaden och hur marknadsräntorna rör sig för tillfället.

Vad är prognosen för bolåneräntorna framöver?

I dagsläget är boräntorna på historiskt mycket låga nivåer. Vad som kommer ske framöver är dock omöjligt att veta. Det är alltid smart att räkna med att räntorna kan komma att stiga. Då minskar du din ekonomiska risk och är förberedd ifall bolåneräntorna skulle höjas.

Vad är en bra bolåneränta?

Vad som är en bra bolåneränta varierar eftersom att lån, bostäder och individers ekonomier skiljer sig åt. Generellt kan du utgå från snitträntan när du jämför olika räntor. Den visar vilken genomsnittlig ränta som en banks kunder fått under en viss period och bindningstid.

Ska man ha rörlig eller bunden ränta?

Historiskt har det visat sig att rörliga boräntor är billigast över tid. För den som har marginalerna, och kan hantera att räntan kan röra sig upp och ned på kort sikt, är en rörlig ränta att föredra.

För den som vill veta exakt hur hög räntan kommer vara är ett bundet bolån bättre.

Senaste nyheterna om bolåneräntor

Visa alla nyheter
Christina Sahlberg, Sparekonom

Granskad av

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.