Tips i sista minuten innan du reser iväg på semester

 • Se till att brevlådan inte blir full och aviserar att du inte är hemma

 • Betala räkningarna innan du åker

 • Kolla giltighetsdatum på passet

 • Kolla även giltighetsdatum på kreditkorten

 • Fråga banken vad uttag med ditt kort kostar i automat i landet du ska resa till

 • Ta med dig lite euro i kontanter så att du klarar dig tills du kan ta ut mer pengar

 • Hyr ett säkerhetsfack på hotellet

 • Spara alla kvitton på dina kortköp så att du kan stämma av kontoutdraget senare

 • Spärra kortet omedelbart om du blir av med det

 • Kolla att ditt sjukförsäkringskort är giltigt – barn ska ha varsitt eget kort

 • Ta med dig hemförsäkringens servicekort och läs försäkringsvillkoren

 • ”Liten lathund för tryggare semester” hittar du hos Konsumenternas Försäkringsbyrå

 • Goda råd om mobilen utomlands hittar du hos Konsumenternas tele- och Internetbyrå

 • Spärra telefonen och simkortet om du blir av med din mobil

 • Är ni två som reser kan ni lägga in varandras viktiga telefonnummer i telefonerna

 • Lägg in din närmast anhörigs telefonnummer med rubriken ICE i din mobil

 • Håll kontakt med dem därhemma via exempelvis hotmail

 • Skicka ett e-postbrev till dig själv med viktiga telefonnummer och lämna en kopia till någon hemma som kan hjälpa dig om du skulle bli av med plånboken och telefonen.

 • På Konsumentverkets hemsida finns svar på frågor om paketresor, rättigheter vid inställda eller försenade flygresor.

 • På UD hittar du reserekommendationer och broschyren Resklar

 • Barnsemester.se har många bra tips för barnfamiljer

 • www.camping.se finns bra tips om du planerar att campa.Se till att brevlådan inte blir full och aviserar att du inte är hemma
Hjälper dina grannar dig med posten? Annars kan du köpa tjänsterna eftersändning eller lagring av post hos Adressändring www.adressandring.se. Dagstidningen kan du be att få eftersänd till sommaradressen eller göra ett uppehåll med. Sätt upp en lapp på brevlådan om att du inte vill ha någon reklam annars är brevlådan snart full.

Betala räkningarna innan du åker
Betala dina räkningar via Internet innan du åker eller utnyttja möjligheten till autogiro så att du kan njuta av semestern och slipper vara orolig för att dina räkningar inte blir betalade i tid.

Kolla giltighetsdatum på passet
Kolla hur lång giltighetstiden är på ditt pass. Vissa länder kräver att passet är giltigt minst sex månader framåt för att du ska få komma in i landet. Ta även med dig en kopia på passet och förvara kopian på ett säkert ställe.

Kolla även giltighetsdatum på kreditkorten
Upphör giltighetstiden under sommaren är det lika bra att beställa ett nytt kort i god tid. Är ni två som reser tillsammans är det bra om ni har varsitt kreditkort om en av er skulle bli av med sitt. Skulle du bli av med ditt kort måste du omedelbart ringa och spärra kortet. Du behöver inte veta ditt kontonummer, bara uppge ditt namn och ditt personnummer och begära att kortet spärras. Hos Konsumenternas Bank och Finansbyrå hittar du telefonnummer till kortutgivare och banker om du skulle bli av med ditt kreditkort under resan.
www.konsumenternas.se

Euro
Nu kan du betala med euro i Belgien, Cypern, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Portugal, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tyskland och Österrike. Ta med dig ett kort med Visa eller Mastercard koppling. Du kan inte lita på att du kan betala med kort överallt men ofta finns uttagsautomater. Banken får inte ta ut mer i avgift när du tar ut euro i EMU-länder än vad de tar för ett motsvarande uttag i Sverige. Det innebär att de flesta uttag av euro i utländsk automat inom euroområdet inte kostar något utöver ev. växlingsavgift. Reglerna gäller tills vidare bara euro och svenska kronor. Bankerna kan därför ta ut avgifter om uttagen sker i andra valutor. Bankerna får dessutom ta ut en avgift för växlingen mellan kronor och euro.

Då det finns många olika varianter på kort, rekommenderar jag, att du kollar med din bank så att du vet vad ett uttag med det kort du har kommer att kosta vid uttag i utländsk uttagsautomat. Tänk också på att Storbritannien, Danmark och Norge inte ingår i EMU och att det därför oftast blir en avgift när du gör ett uttag i de ländernas automater. Även om du kan ta ut euro utan avgift med ditt kort rekommenderar jag dig att ha lite euro med dig hemifrån. Det känns alltid tryggt att veta att man inte behöver leta upp en bank eller uttagsautomat direkt när man kommer fram. Se också till att få lite i mindre valörer så att du kan betala mindre saker som exempelvis toalettbesök eller dricks. Om du vill pruta är det lättast om du har kontanter.

Hyr ett säkerhetsfack på hotellet så att du kan förvara dina pengar och värdesaker säkert. Ha uppsikt över kortet hela tiden och spärra det omedelbart om du skulle bli av med det. Blir du av med resecheckar kan du spärra dem och snabbt få nya. Spara alla kvitton på dina kortköp så att du direkt när du kommer hem kan stämma av allt på kontoutdraget.

Kolla så att era sjukförsäkringskort är giltiga!
Alla i familjen behöver ha varsitt europeiskt sjukförsäkringskort. Kolla att kortet fortfarande är giltigt. Giltighetstiden är endast tre år men du kan enkelt beställa nya kort genom att sms:a EUKORT och ditt personnummer till 71020 eller gå in på Försäkringskassans hemsida, www.forsakringskassan.se. Där kan du också läsa vad som gäller om du skulle bli tillfälligt sjuk utomlands och se i vilka länder du kan ha nytta av kortet. Om du är pensionär och ska resa till Spanien kan du behöva ett särskilt pensionärsintyg som komplement till ditt EU-kort. Intyget kan du beställa hos Försäkringskassans kundcenter.

Behövs en extra reseförsäkring?
Avbeställningsskydd är mycket viktigt och täcker om du skulle bli sjuk och inte kan åka men det gäller inte om du bara ångrar att du beställt en resa. Avbeställningsskydd kan köpas separat eller som tillägg till hemförsäkringen och ibland ingå när man betalar resan med kort. Kolla med försäkringsbolaget vilka personer avbeställningsskyddet gäller för om någon i ditt ressällskap p.g.a. sjukdom inte kan resa. Innan du köper någon annan extra reseförsäkring bör du kolla vad som ingår i din hemförsäkring. För de allra flesta räcker skyddet i hemförsäkringen.

Se till att alla familjens medlemmar är namngivna hos ditt försäkringsbolag, det är viktigt att tänka på om ni exempelvis precis har flyttat samman. Är du är borta mer än 45 dagar, har köpt en dyr resa, har med dig dyrbart bagage eller utövar farliga aktiviteter behöver du en extra reseförsäkring utöver hemförsäkringen. Och är du exempelvis osäker på språket och vill ha snabb hjälp från charterresebolaget om det händer något oförutsett kan det vara bra att köpa deras reseskydd. Läs alla kortvillkor och försäkringsvillkor noga så att du vet vad som gäller och vilket skydd du har innan du reser i väg. Ta med dig hemförsäkringens servicekort. Bra information om försäkringar och en ”Liten lathund för en tryggare semester” hittar du hos Konsumenternas Försäkringsbyrå.
www.konsumenternas.se

Mobiltelefonen är bra att ha men kolla upp vad det kostar i utlandet
Att använda mobilen utomlands är dyrt, du betalar både de samtal du ringer och den största delen av de samtal du tar emot. Kolla med din operatör så att du vet vad som gäller innan du sätter på telefonen utomlands. Stäng av mobilsvar så att inte någon lämnar ett dyrt meddelande till dig. När du kommer hem till Sverige är det smart att ringa ett samtal direkt så att telefonen ställer om sig till din svenska operatör genast. Hos Konsumenternas tele- och Internetbyrå kan du läsa goda råd avseende mobilen inför din utlandsresa: www.ktib.se/Mobil-telefoni/Mobilen-i-utlandet/

Spärra telefonen om du blir av med den
Oavsett om du reser utomlands eller är kvar i Sverige kan du bli av med din telefon. Om du blir det bör du direkt spärra dels simkortet men även telefonen. Skriv redan nu upp mobiltelefonens IMEI nummer så kan du kontakta polisen och spärra telefonen om du skulle bli av med den. Du får fram telefonens IMEI nummer om du slår in: stjärna, fyrkant, 06, fyrkant. Numret ska också finnas under batteriet på telefonen. Kolla dessutom med din operatör hur du spärrar simkortet. Reser du tillsammans med någon person som också har mobil med sig kan ni lägga in varandras viktiga telefonnummer och IMEI nummer i telefonerna. Om alla som blir av med sina telefoner alltid spärrar dem direkt blir det inte intressant att stjäla telefoner.

ICE In case of Emergency
Sos Alarm tipsar om att du bör lägga in din närmast anhörigs telefonnummer med rubriken ICE (In Case of Emergency) i mobilens adressregister. Använd utlandsprefix så att det även fungerar när du är utomlands. Då kan räddningspersonalen snabbt leta i din mobil och ringa till den person som behöver få information om det har hänt dig något.
www.sosalarm.se

Utnyttja Internetcaféer
Lägg upp en gratis e-postadress typ www.hotmail.com som du kan komma åt när du är ute och reser. Då kan du skicka brev till anhöriga och vänner så att de får veta var du befinner dig och du kan ta emot information från dem där hemma. Skicka dessutom ett e-postbrev till dig själv med en lista på viktiga telefonnummer som du kan behöva om du blir av med din telefon eller din plånbok. Lämna gärna en kopia på telefonlistan till någon anhörig hemma som kan hjälpa dig att ringa de viktiga samtalen om du inte kommer åt Internet eller kan ringa själv. På www.resdagboken.se kan du registrera dig innan du reser iväg. Sedan kan du lägga ut information och foton från din resa som dina vänner och alla vi andra kan läsa och se.

Andra webbadresser som du kan ha glädje av:

www.konsumentverket.se

Konsumentverket har många bra resetips och där finns bl. a. svar på många frågor om exempelvis paketresor m.m. Länk till Konsumentverket

Här kan du läsa om vilka rättigheter du som flygresenär inom EU har om ditt flyg skulle bli inställt eller försenat. Länk till Konsumentverket

Här hittar du en EU-broschyr om dina rättigheter som flygpassagerare om ditt flyg skulle bli inställt eller försenat. Länk

Här på EU-upplysningen finns mer info om resor inom EU.

www.ud.se
Här finns UD:s reserekommendationer Länk till UD:s reserekommendationer

och deras broschyr ”Resklar” där du kan se vilken hjälp du kan få av ambassader och konsulat om du skulle råka illa ut på din utlandsresa.

www.barnsemester.se
Här finns många bra semestertips till barnfamiljer.

www.camping.se
Här finns bra tips för dig som planerar att campa i år. Du måste inte bo i tält eller husvagn. På många ställen finns små stugor att hyra.

Jag önskar alla en härlig sommar och en trevlig semester!

Ann-Sofie Magnusson
familjeekonom Ikano Bank