En bekant berättade för mig att han och några killkompisar hade varit på en fantastisk resa under ett par månader i Thailand. Men dessvärre slutade vistelsen väldigt tråkigt. Dagen innan hemresan hände det som inte fick hända. Han blev bestulen på sitt pass, sin biljett och alla sina pengar. Dessutom var han rejält magsjuk och behövde uppsöka läkare. Han kompisar var tvungna att åka hem och han blev ensam kvar. På vingliga ben och utan pengar tog han sig till polis, ambassad och sjukstuga.

Efter mycket möda och krångel lyckades han ordna sina saker men han hade missat en sak. Eftersom resan hade varat mer än 45 dagar fick han inte ekonomisk hjälp via sin hemförsäkring. Reseskyddet gäller enbart under ett visst antal dagar och när man är borta en längre tid gäller inte försäkringen för resterande dagar. Det blev betydande kostnader för läkare, ny biljett hem och annat. Så det blev tyvärr en ganska dyr lärdom.

När allt flyter på som vanligt och ingenting tråkigt händer, tänker man självklart inte på vilka konsekvenser det blir om försäkring saknas. Utan det är när olyckan är framme som skillnaden är stor om du har eller inte har giltig försäkring.

Ofta räcker det med reseskyddet som automatiskt ingår i hemförsäkringen. Det täcker de stora kostnaderna som kan uppstå om olyckan är framme under resan. Men idag är det många som gör resor som varar under lång tid. Och då är det viktigt att förlänga antalet dagar så att försäkringsskyddet räcker under hela vistelsen.

Några fler saker som är bra att tänka på innan du reser:


  • Kontrollera hur ditt försäkringsskydd i din hemförsäkring fungerar innan du åker iväg på en resa

  • Kontakta gärna ditt försäkringsbolag om du eventuellt behöver något extra försäkringsskydd. Det kan vara till stor hjälp om något händer dig, någon familjemedlem eller dina saker, när ni är på resande fot.

  • Reser du inom EU är det bra att beställa ett sjukförsäkringskort på Försäkringskassan. Det gör du lättast via deras hemsida.

  • Skriv upp hemförsäkringsnumret och telefonnummer där du kan få hjälp om oturen är framme. Lägg det på ett ställe som är åtskilt från andra värdesaker.

  • Var extra försiktig om dina värdesaker. Se till att låsa in dem i förvaringsskåp på hotellet.Elisabeth Hedmark
Privatekonom
Länsförsäkringar