Hej, Du verkar ha bestämt dig för att ta tag i din situation och det är det viktigaste. Börja med att klippa sönder dina kort och skaffa en total överblick över din ekonomiska ställning. Därefter är det bra att du skaffar dig stenkoll på ekonomin genom att göra en budget. Och det är viktigt att du håller den sedan. Om budgeten är väldigt tajt kan du räkna på hur mycket som du kan röra dig med per dag eller vecka för att inte överskrida det ekonomiska utrymmet. Det finns en mall över en hushållsbudget på konsumentverket.se, där du kan få tips om hur du ska gå tillväga.

Om du har många smålån kan du kontrollera om de kan slås ihop till ett större lån för att få ner de totala kostnaderna. Annars kan du försöka förhandla med dina långivare om bättre villkor för lånen.

Bestäm dig för att du aldrig mer ska handla på kredit. Släng alla erbjudanden om nya lån som kommer med posten och tacka alltid nej till de erbjudanden som affären erbjuder. Se till att börja spara ihop till en buffert som du kan använda vid behov. Om din situation känns hopplös och du behöver mer hjälp så kan du vända dig till en budget- och skuldrådgivare som ska finnas i alla kommuner. Jag önskar dig lycka till!

Elisabeth Hedmark
Privatekonom
Länsförsäkringar