”Den blomstertid nu kommer” var upptakten till det efterlängtade sommarlovet. Numera är det signaturmelodin till Sommar i P1 som vittnar om att sommaren är här. Semestern hägrar med miljöombyte för optimal avkoppling. Med pengar på semesterkontot blir det fullt möjligt att resa iväg – i Sverige eller utomlands. Men en del resor slutar i bedrövelse. Stölder, inbrott, skador och annat kan inträffa. Både på hemmaplan och på resan.

Förr reste vi med sedlar och resecheckar i plånboken. Idag är det kort som gäller. Så praktiskt och med införandet av euron så enkelt att förflytta sig mellan länderna i Europa! Och så sårbart när kortet slutar fungera eller blir stulet! Telefonnumret till spärrtjänsten, var har jag det? Är telefonen också stulen, var kan jag ringa? Viktigt att tänka till före avresan.

Den gamla hederliga värdeväskan på magen innanför kläderna är ett måste för mig! Där ligger korten (säkrast att har två!) och sedlarna. På insidan av klockan och lite här och var i väskorna sitter telefonnumret till spärrtjänst. Och då har jag förhoppningsvis kommit ihåg att kolla att rätt kortnummer är registrerat. I Europa är det mycket mer utbrett att få betala med kort direkt vid bordet. Det är inte lika vanligt i Sverige. Trist, för under semesterresan här hemma vill vi ju också ha trygghet.

Extraförsäkringar för resan är inte alltid nödvändiga. Själv har jag extra tillägg till hemförsäkringen och sedan betalar jag resan genom internetbanken. Eftersom jag har betalkort finns då en kompletterande reseförsäkring som gäller med automatik och som omfattar avbeställningsskydd oavsett vart i världen jag skulle resa.

En gång på resa i Asien skulle jag göra ett kontantuttag på en bank. Det skulle gå bra, men det visade sig att kostnaden var 3 procent. Javisst ja, det är ju avgiften utanför euroland och när automat inte finns eller fungerar! Men väl hemkommen drogs det 3 procent till! Det var nog den dyraste växling jag varit med om! Det är inte fel att ha en del kontanter med sig, åtminstone det man säkert vet att man kommer att göra av med.

Sedan var det det där med säkerheten på hemmaplan. Bra grannsamverkan är polisens hetaste tips när det gäller att undvika inbrott. Jag och närmaste grannarna meddelar varandra när vi är borta och var vi kan nås. Vi kan hjälpa varandra med att ta hand om posten, slänga litet sopor i tunnorna och ställa ut dem för tömning. Blir vi borta länge kan gräsklippning behövas. Trädgårdsredskap, stegar och verktyg förvaras lämpligen inomhus så att eventuella tjuvar inte kan använda dem för att göra inbrott.

Bankfack är smart förvaring för extra back-uper och foto-diskar och även smycken, värdehandlingar och kontokort du inte behöver på resan! Vis av erfarenhet drar jag numera ur kontakterna till tv, dator och annat som är känsligt för åsknedslag. Innan vi lämnar hemmet stänger vi av vattnet med huvudkranen och slår på timers till radion och några lampor som tänds och släcks vid olika tidpunkter. Det sista vi gör är att slå på larmet.

Självklart går det inte att skydda sig mot allt, men känslan av att ”jag har gjort vad jag kan” känns bra.

Trevlig semester!

Ylva Yngveson
Privatekonom
Swedbank