Hej!
Så bra att din dotter har börjat spara. Genom att spara bygger hon en stabil och god ekonomi på lång sikt.
Först och främst tycker jag att din dotter ska spara till en buffert. En reserv hon kan ta av om TV:n går sönder, om tandläkarräkningen blir oväntat stor eller om något annat oförutsett händer. Bestäm en summa som alltid ska finnas på reservkontot och fyll på kontot upp till denna nivå. En eller två månadslöner är bra att ha i reserv. Dessa pengar ska ju vara lätta att komma åt. Därför föreslår jag att din dotter sätter in pengarna på ett sparkonto utan bindningstid med så bra ränta som möjligt.

Nästa steg är att bygga upp ett långsiktigt sparande. Vilket sparande hon ska välja beror på hur stor risk hon är beredd att ta, hur lång tid hon vill binda pengarna och vad hon har för kunskap och intresse av att placera pengar. Din dotter har lång tid kvar till pensionen. Dessutom kanske hon kommer att köpa hus eller bilda familj den närmaste tiden. Därför föreslår jag att hon inte binder sina pengar i ett avdragsgillt pensionssparande, där hon får ta ut pengarna tidigast vid 55 års ålder. Jag föreslår i stället att hon sparar i fonder utifrån sin egen risknivå. Över tid ger aktiefonder normalt en bättre avkastning. För att minska risken bör hon välja flera olika fonder som placerar i olika länder och olika branscher. Be henne kontakta några olika banker och få förslag.

Tipsa henne också om att se över sin premiepension och välja hur den ska placeras. På Pensionsmyndighetens hemsida finns premiepensionslotsen som hjälper henne att välja. Att placera premiepensionen är ett jättebra sätt att lära sig mer om hur fondsparande fungerar. På Konsumenternas bankbyrå finns också bra information om olika sparformer.

Bodil Hallin
Familjeekonom
Ikano Bank