Det ska erkännas direkt. Jag är en inbiten sommarstugeägare. Det började redan i fyraårsåldern när familjen köpte en liten, omodern men sjönära sommarstuga i Västergötland. Fem personer på 28 kvadrat, utedass och vattenpump på gården. Nu har jag en liten, omodern men sjönära sommarstuga i Småland. 29 kvadrat, utedass och rinnande kallvatten. Sommarstugekarriären har alltså gått i maklig takt men glädjen över att ha egen täppa består. Det finns många fördelar med att äga sitt sommarnöje; man kan ha sina egna saker där, man kan åka dit när man vill och man kan göra vad man vill när man väl är där. Kort och gott: Frihet!

Men friheten har ett pris och det stavas möda och kostnader. Gräs ska klippas, flagnande färg ska skrapas och elmätaren snurrar snabbt i en dåligt isolerad stuga. Har du ett lån på 500 000 kronor blir räntekostnaden runt 16 000 kronor per år efter skatt. Med driftskostnader på en tusenlapp i månaden kostar sommarnöjet 28 000 kronor per år eller 9 300 kronor per vecka om du är där tre veckor om året. Snittpriset för att hyra en sommarstuga i Kronobergs län ligger faktiskt bara på 3 356 kronor per vecka.

Så det finns faktiskt skäl att ifrågasätta om det är värt besväret och pengarna att äga sin sommarstuga i stället för att hyra. För egen del tycker jag att fördelarna överväger än så länge men det tål att tänka på. Vill man både ha kakan och äta den kan man hyra ut sommarnöjet några veckor om året. I år har schablonavdraget höjts från 18 000 kronor till 21 000 kronor. Utöver det får man dra av 20 procent av hyresintäkten. Det innebär att man kan hyra ut för 26 250 kronor per år skattefritt. Nästa år kan schablonbeloppet höjas till 40 000 kronor. Det kanske är dags att låta stugan börja finansiera sig själv.


Bodil Hallin
Familjeekonom, Ikano Bank