Så här i semestertider får min sista krönika innan min egen semester börjar helt enkelt komma att bli en handfull lättanvända tips för att få en tryggare semester. Kanske har du redan bra koll men på Institutet för Privatekonomi får vi många frågor kring tryggheten inför semesterresan. Det är inte bara reseskyddet som man behöver ha koll på. Så om du är en av dem som inte redan har egen koll så kanske du kan hitta något bra tips här. Ha en skön (och trygg) sommar!

På hemmaplan

Ordna med blomvattning, be grannen slänga sopor i din soptunna, ställ av/om tidningar, post och telefon, sätt timer på lampor och skaffa larm. Har du bankfack kan du förvara smycken, viktiga dokument, foton och annat värdefullt där över sommaren. Undvik att lägga in frånvaromeddelanden i mejl och på telefon. Berätta inte att du reser bort på sociala medier.

Före resan

Har du ett bankkort och betalar flygbiljett, charter eller annan arrangerad resa med kortet ingår ofta ett avbeställningsskydd. Ta reda på var detta täcker, och också på om du har ett reseskydd i hemförsäkringen, och vad det täcker. Skaffa läkarintyg så snart som möjligt om du eller en anhörig blir sjuk före eller under resan. För annan orsak till avbokning än sjukdom, krävs att den möjligheten är avtalad vid köpet.

Skriv upp telefonnummer till kortföretag eller spärrservice på mer än ett ställe för att snabbt kunna spärra kort och andra värdehandlingar Skriv också upp utlandsnumret till din telefonbank och lägg koden dit på minnet. Ta gärna med ett par olika betalkort samt kontanter. Greklandsresenärer rekommenderas att förlita sig på medhavda kontanter. Beställ och ta med Försäkringskassans EU-kort.

Under resan

Med ett bankkort är det kostnadsfritt att ut euro i uttagsautomater i EMU-länderna. Vid uttag med andra kort och i andra länder dras vanligen en avgift per uttag. Vid kortbetalning är det ofta bättre att välja kortbetalning i lokal valuta, istället för svenska kronor.

Var aktsam om och ha uppsikt och kontroll över dina bankkort. Om någon obehörig gör uttag med din personliga kod står du själv för viss självrisk, för närvarande högst 1 200 kronor. Den som har varit grovt oaktsam med sitt kort ansvarar själv för förlust upp till 12 000 kronor för uttag som har gjort innan kortet spärrades. Har du varit ”särskilt klandervärd”, till exempel lämnat ett kort på badstranden eller i en bil, kan du bli ansvarig att stå för hela förlusten.

Maria Ahrengart
Privatekonom
Swedbank