Jag fick ett erbjudande om blancolån för några dagar sedan. Jag kunde låna mellan 2 000 och 15 000 kronor och betala tillbaka inom fem år. Pengarna kunde sättas in på mitt konto inom några dagar och det spelade ingen roll ifall jag hade betalningsanmärkning, jag kunde få låna ändå. Sedan kommer själva haken, de krävde 33 procent i effektiv ränta. Och sedan skriver de att de inte tar några avgifter eller andra kostnader utöver det. Nej, de 33 procenten borde räcka kan man tycka.

Även om det inte går att jämföra den ränta som bolånekunder betalar eftersom banken får säkerhet i bostaden så är det ändå hutlöst mycket som många långivare kräver i ränta för blancolån. Den kortaste räntan på ett bolån ligger idag på drygt 3 procent och den räntan diskuteras flitigt. Långivare för blancolån med dessa höga räntenivåer och även ännu högre borde också diskuteras mer än det görs idag. Det är oftast personer med redan tuff ekonomi som lockas att ta dessa lån vilket inte gagnar dem utan kan leda till mer problem istället. Jag har full förståelse för att många har det jobbigt med ekonomin, vilket är kännbart nu när julen närmar sig med alla kostnader som det medför. Men jag hoppas att de som får liknande erbjudanden inte nappar på dem. Det kommer alltid surt efteråt när man ska börja betala tillbaka. Tycker man att det är svårt att spara innan, blir det ännu svårare när inbetalningskorten kommer när lånet ska återbetalas.

Långivaren som skrev erbjudandet till mig har även med ett exempel med hur mycket ett lån skulle kosta. Om du lånar 10 000 kronor under 3 år ska du betala 434 kronor per månad, det låter kanske inte så mycket men betyder att du betalt 15 624 kronor totalt. Vilket innebär att 5 624 kronor har det kostat att låna 10 000 kronor. Det är över 50 procent av lånebeloppet.

Det är några veckor kvar till jul och det finns lite tid för att planera sin ekonomi. Genom att undvika onödiga inköp, sälja saker som inte används och spara extra behöver man förhoppningsvis inte frestas att ta dessa typer av lån.

Elisabeth Hedmark
Privatekonom
Länsförsäkringar