Hej!

Till att börja ska du undvika att binda boräntan längre än du tänker bo kvar. Det är då det riskerar att bli dyrt eftersom du kan få betala en ränteskillnadsersättning till banken.

Ett annat vanligt argument mot att binda räntan är att det har varit billigare att ha rörlig ränta historiskt. Det beror på att räntan har rört sig neråt under många år och att den som bundit då har förlorat på det. Idag är läget lite annorlunda. Dels befinner sig räntan redan på en så låg nivå att det finns ganska lite utrymme för den att sjunka ännu mer. Däremot kan den stiga en hel del den dag Riksbanken börjar höja reporäntan. Dessutom är det fortfarande en relativt liten skillnad mellan rörliga och bundna boräntor, så det kostar inte särskilt mycket mer att binda. Det ser ut som om den absolut billigaste tidpunkten att binda redan har passerat för den här gången, men det är fortfarande ett ganska bra läge.

Fördelen med ett bundet lån är att du vet precis vad din boendekostnad blir framöver. Nackdelen är att det kan bli dyrt om du flyttar i förväg och att du blir mer bunden till din bank. Därför får du inte glömma att förhandla med banken om räntan även när du ska binda lånet!

Maria Landeborn
Privatekonom, SBAB