Hej Adam!

Visst är matsvinnet gigantiskt. I Sverige slängs 72 kg fullt ätbar mat per person och år, enligt en artikel i DN i höstas. Ett genomsnittligt svenskt hushåll skulle kunna spara 5000 kronor per år på att använda den mat man handlat hem. Inom EU räknar man med att 50 % av maten i hushåll, på stormarknader och restauranger slängs helt i onödan enligt en artikel på SVT Nyheter. Det motsvarar 179 kg per EU-medborgare och år. Och i en ny rapport från FN:s livsmedelsorgan FAO uppgår hela världens onödiga matsvinn till 1,3 miljarder ton eller 6 000 miljarder kronor. Varje år!

Så viktigast av allt, både för den egna hushållskassan och den globala miljön, är att inte köpa mer mat än som går åt och se till att använda den mat som finns hemma. Här är några tips för att minska matsvinnet: förvara maten rätt, lukta och smaka på maten i stället för att gå strikt på datummärkningen, sök i receptdatabaser och gör restmåltider, frys in överbliven mat. Fler tips finns på Livsmedelsverkets hemsida.

Under förutsättning att maten verkligen används är det bra att storhandla. Särskilt för större familjer med stor matförbrukning och höga matkostnader. Färre transporter och mindre risk för ”onödiga” impulsköp bidrar också till att storhandling är en bra idé. Men bor man i ett ensamhushåll eller inte har så mycket tid eller intresse för matlagning tycker jag att storhandling är mer tveksamt.

Matpriskollen är ett bra verktyg där du kan lägga in de matbutiker du brukar handla i, få del av butikernas erbjudanden och jämföra butikernas priser på olika varor. Matpriskollen finns på nätet eller som appar för iPhone och Android.

Vänliga hälsningar
Bodil Hallin
Familjeekonom, Ikano Bank