Räntorna är historiskt låga vilket är förmånligt när det gäller våra bostadslån, men den lägre räntan gäller även våra sparkonton. Många lönekonton har noll procents ränta eller strax däröver. I dagsläget är inflationen låg men blir inflationen högre riskerar ditt sparkontot att bli en ren förlust

Enligt Statistiska centralbyråns sparbarometer var 17% av svenskarnas tillgångar placerade på vanliga bankkonton under det sista kvartalet 2012 jämfört med 8% av tillgångarna i fonder. Många tror att fondsparande är svårare än vad det är och väljer därför att ha sina pengar på ett sparkonto, och missar möjlighet till värdetillväxt på sina pengar.

Sparkontots popularitet ökar ofta när det varit skakigt en tid på världens börser men det kan vara klokt att ha is i magen om det inte är pengar som ska användas på kort sikt. Självfallet ska du inte ta risk med pengar som du behöver nu, men som ränteläget ser ut i idag är möjligheterna till bättre avkastning genom ett fondsparande väldigt goda.

Enlig en undersökning som gjorts av Fondbolagens Förening har 76 procent av svenskarna delar av sitt sparande placerat i fonder men fortfarande väljer många sparkonto, sannolikt delvis på grund av den oroliga börs vi upplevt under de senaste åren. Vi svenskar är bra på att spara i fonder, sparandet är till och med högre än de 76 procent då alla svenskarnas pensionssparande i PPM inte ingår i den siffran. Även om vi fortfarande behöver att bli bättre på att spara i fonder är det väldigt glädjande att fler och fler väljer fonder som sparform eftersom det är ett enkelt sätt att placera där du kan få en bra blandning av värdepapper.

Många svenskar väljer att regelbundet månadsspara i fonder. Genom att köpa fondandelar en gång i månaden följer man marknadens utveckling och behöver inte fundera över när det är bäst tillfälle att köpa. Månadssparande är därför ett praktiskt alternativ. Under perioden 2008-2012 gav aktiefonder en positiv utveckling, ett fondsparande på 500 kronor i månaden har för aktiefonder i genomsnitt blivit 33 000 kronor (insatt belopp 30 000 kronor) och för Sverigefonder 37 000 kronor. Historiskt fungerar fonder bra över tid, känner man sig osäker finns många bra verktyg att ta till. Jag brukar rekommendera fondkollen.se en sida som Fondbolagens Förening står bakom.

Trots det omtalade "svenska sommaren" kommer det troligtvis regna någon dag även denna sommaren. Förhoppningsvis har du då tillgång till en dator så varför inte fly regnet en kort stund för att se över din ditt långsiktiga sparande. Börja nu och bestäm dig för att jobba proaktivt med ditt sparande. Se till att du längre fram kan unna dig en härlig solsemester ifall vår nordiska sommar inte riktigt räcker till.

Hälsningar
Katarina Wiberg
Pensionsexpert
SPP