Hej Jonas! När du ansöker om ett bostadslån räknar banken med att du ska klara en ganska mycket högre ränta än idag för att du ska få ett bolån, ca 7-8 procent brukar vara en vanlig kalkylränta. Det betyder att räntan kan stiga en hel del och de flesta av oss kommer ändå att kunna betala våra lån. Vi på SBAB gjorde nyligen en undersökning som visar att bara två personer av hundra skulle bli tvungna att flytta om boräntan steg till 5-6 procent. Däremot skulle många få dra ner på semester, nöjen och konsumtion. Det i sin tur får en inbromsande effekt på Sveriges ekonomi, och det leder till att Riksbanken sänker räntan, och då sjunker boendekostnaden igen.

Är du orolig för en högre boränta finns några olika saker du kan göra.

1. Bind boräntan. Det kostar ungefär som att ha en rörlig ränta idag. Skillnaden mellan ett lån med tre månaders och fem års bindningstid är bara 0,3 procent.
2. Passa på att amortera på lånet och att spara medan räntan är låg. Då är lånet mindre och du har en buffert att ta av när räntan stiger.
3. Försäkra din inkomst. Se till att du är med i a-kassan. Har du en hög lön och höga utgifter kan du komplettera med en inkomstförsäkring via facket.
4. Försäkra ditt lån. Vissa banker erbjuder låneförsäkringar som betalar räntan och ibland även amorteringen, om du blir arbetslös eller sjukskriven.

Mvh Maria