Bra tänkt. Ett enda lån i stället för flera smålån innebär ofta bättre överblick, en rimligare avbetalningstakt, lägre avgifter och lägre räntesats. Får du inte ett saneringslån beviljat återstår att försöka beta av skulderna en efter en. Börja med att lista alla lån och krediter inklusive eventuella privata skulder till vänner och familj. Ange aktuellt skuldbelopp och nuvarande månadsbetalning på respektive kredit. Då får du en bra överblick. Välj sedan ut vilken kredit du vill betala av först. Det brukar vara lättast att börja med den minsta krediten. Därefter kommer det som är lite svårare; att få loss pengar, antingen genom att öka inkomsterna eller minska utgifterna. Förmodligen behöver du göra både och.

Kan du jobba extra? Sälja något? Hyra ut något? Begära amorteringsfritt i två eller tre månader på något av de större lånen? Ställa av bilen? Införa köpstopp på allt som inte är absolut nödvändigt? Se över alla avtal och abonnemang och byta till billigare? Kanske måste du fatta något riktigt tufft beslut som att sälja bil, båt, sommarstuga eller byta till en billigare bostad? Ju tuffare beslut du tar desto snabbare går det att komma ur skuldfällan. Använd alla pengar du får loss till att betala av skulderna och stäm av din lista varje månad. Det är jätteviktigt att du håller kontakt med dem du är skyldig pengar, särskilt om du inte kan betala enligt plan någon månad. Det brukar vara enklast att mejla men självklart kan du även ringa.

Känner du att det blir för jobbigt att göra allt detta på egen hand kan du ta hjälp av en kommunal budget- och skuldrådgivare som har lång erfarenhet av hur man kommer ur en skuldfälla. Det kostar inget att anlita dem och de har tystnadsplikt. På Konsumentverkets hemsida finns deras kontaktuppgifter.

Att ta sig ur en skuldfälla tar både tid och kraft, men det är absolut inte omöjligt.

Bästa hälsningar Bodil Hallin, Familjeekonom Ikano Bank