Johannes har 2,3 %, George 1,8 %, Joakim 2,1 %... vad har du? Det här hög tid att jämföra sparräntor. För nu har svenskarna satt nytt rekord; 1 321 mdr på sparkonton, ofta helt utan ränta.

”Säg din ränta” har jag senaste åren uppmanat alla boräntebetalare. Allt för att vi ska inspireras av varandras räntor och retorik när vi möter banken. Att jag tog upp frågan berodde på att vi har så fasligt mycket pengar i bolån och ofta betalar 80 000 kr i räntor varje år. Därför kan en liten prutning på 0,4 % där ofta ge 10 000 kr per år. Det är en halv månadslön för många svenskar.

När det gäller sparkonton borde vi också vara mer vaksamma. 1 321 mdr har vi nu tillsammans på olika sparkonton. Det är rekordmycket pengar där många har 0,0 % ränta. Skulle vi bara leta lite så skulle vi säkert kunna få ut över 20 mdr extra, för våra sparpengar på sparkonton.

För att kunna jämföra så sinsemellan behöver vi några baskrav: 1) insättningsgaranti och 2) rörlig ränta. Visst går det att binda sig i ett eller två år. Men idén med sparkonto är ju att pengarna ska vara lätta att hämta och då är binda ett felval. Hellre då räntefonder, tänker jag. Senaste året har de korta räntefonder ofta givit 1-3% och högräntefonderna ofta 3-4%. Nu varierar värdet mer här, men det kan vara ett val.

Så vilken sparkontoränta har du? /claes hemberg