Här kan du välja mellan två strategier:

1) Fortsätta att ha en del bundet.
2) Ha hela lånet rörligt och månadsspara en summa som motsvarar en räntehöjning på exempelvis två procentenheter. Då skapar du din egen trygghet mot räntehöjningar samtidigt som du bygger upp en buffert. Två procent på 860 000 kronor betyder i så fall ett månadssparande på 1450 kronor.

Fördelen med att binda är ju att du vet hur stora räntekostnaderna blir. Fördelen med rörligt är att du har kvar möjligheten att pruta, byta bank och slipper extrakostnader i form av ränteskillnadsersättning om du skulle vilja lösa lånet innan bindningstiden går ut.

Enligt Riksbankens prognoser ligger reporäntan på 0,2 procent i slutet av 2017. Nu är det ju mycket annat som påverkar boräntorna men det är rimligt att förvänta sig låga räntor de närmaste två åren. Mycket talar alltså för att välja rörligt, i synnerhet det närmaste året. Men är du övertygad om att du kommer att bo kvar i bostaden, mår gott av tryggheten med bundna bolån och tror på större ränteökningar framöver behöver det inte vara helt fel att binda räntan på en del av bolånen på 4 – 5 år.

Alldeles oavsett tycker jag att du ska kontakta åtminstone tre banker, be om deras bästa erbjudande och inte vara rädd för att byta till den bank som ger dig bäst villkor.

Bästa hälsningar

Bodil Hallin
Familjeekonom, Ikano Bank