Löneväxling – Tjänar du på att löneväxla?

Löneväxling – Tjänar du på att löneväxla?

Löneväxling innebär att du byter delar av din lön mot andra förmåner såsom extra pension eller semester. Läs mer om hur det fungerar att löneväxla här.

Löneväxling innebär i korta drag att du byter delar av din lön idag mot andra förmåner såsom extra pension eller semester. Att löneväxla kan ha både sina fördelar och nackdelar beroende på din situation. Här går vi igenom vad som är viktigt att tänka på om du funderar på att löneväxla.
 

Vad är löneväxling?


Löneväxling är ett avtal mellan dig och din arbetsgivare som innebär att du avstår en del av din lön eller andra ersättningar (till exempel bonusar eller förmåner) för att istället få andra förmåner som kan ge en lägre skatt eller andra ekonomiska fördelar.

Fördelen med löneväxling är att du kan få mer förmåner utan att det kostar arbetsgivaren mer pengar, samtidigt som du kan minska din skatt och därmed få ut större värde av din lön än vad du annars hade fått. Det är dock viktigt att vara medveten om att löneväxling kan ha vissa nackdelar och att noggrant överväga vilka förmåner som bäst passar din situation.
 

Vilka förmåner kan man växla till?


Vilka förmåner du kan löneväxla till varierar beroende på arbetsgivare och kan vara allt från extra pension till semester. Här är några förmåner som är vanliga att växla till:

  • Pension - löneväxla till pension för att öka ditt pensionssparande
     
  • Semesterdagar - löneväxla till semester om du vill ha fler betalda semesterdagar
     
  • Försäkringar - löneväxla till olika försäkringar, som till exempel sjukförsäkring, olycksfallsförsäkring eller livförsäkring
     
  • Förmånsbil - löneväxla till en bilförmån, där arbetsgivaren betalar kostnader som försäkring, service och reparationer
     
  • Friskvård - löneväxla till friskvårdsbidrag eller träningskort för att öka din hälsa och ditt välbefinnande
     
  • Utbildning - löneväxla till utbildningskostnader för att vidareutbilda dig eller delta i kurser och konferenser
     
  • Resor - löneväxla till förmånliga reseavtal eller reseersättning för att resa till och från arbetet eller för tjänsteresor
     
  • Sparande - löneväxla till sparande i olika former, som till exempel aktier eller fonder
     

Så fungerar löneväxling


När du som arbetstagare väljer löneväxling kommer en viss summa av lönen att gå till det du löneväxlar till. Det innebär att istället för att få hela din lön utbetald går en viss del av din bruttolön till förmånen. Löneväxling kan ske vid enstaka tillfällen eller löpande.

Att löneväxla kan många gånger innebära mer pengar i fickan totalt över tid. Det kostar mindre för arbetsgivaren att betala till en pensionspremie exempelvis än att betala ut pengarna som lön.
 

För vem passar löneväxling?
 

  • Minskad skatt - du kan minska din skatt genom att överföra en del av din lön till förmåner som beskattas lägre vilket kan leda till högre nettoinkomst för dig
     
  • Förbättrad ekonomisk planering - du kan göra planer för framtiden genom att ta förmåner som pensioner, sjukförsäkringar och livförsäkringar, vilket kan minska risken för oväntade kostnader. Dessutom ökar möjligheten för dig som är intresserad av det att sluta arbeta tidigare om du väljer att löneväxla till extra pension
     
  • Minskad arbetsgivarkostnad - genom att erbjuda förmåner via löneväxling kan arbetsgivaren minska sina kostnade för sociala avgifter, vilket kan bidra till att öka exempelvis ett företags lönsamhet. Detta kan, och bör, i hela eller delar komma dig till godo
     

Nackdelar med löneväxling
 

  • Minskat nettotak - även om löneväxling kan minska den totala skatten kanske du inte kan klara dig idag på den mindre lönen du får utbetalt?
     
  • Begränsad flexibilitet - löneväxling kräver vanligtvis att du förbinder dig till att ta emot en förmån under en viss tid. Detta kan begränsa din flexibilitet angående din ekonomi.
     
  • Påverkar ersättningar - om du tjänar under inkomsttaket efter löneväxlingen minskar din sjukpenning, föräldrapenning och allmänna pension.
     

Då lönar det sig att löneväxla


För att du ska tjäna på att löneväxla behöver du ha en bruttolön på minst 51 245 kronor i månaden (gäller år 2024) efter löneväxlingen. Om du efter löneväxlingen har en bruttolön på 51 245 kronor eller mindre lönar det sig inte att löneväxla då bland annat din allmänna pension, sjukpenning och föräldrapenning påverkas negativt.

Maxbeloppet för löneväxling är upp till din arbetsgivare men taket för vad som är avdragsgillt ligger för år 2024 på 35 procent av din inkomst, men som mest 10 prisbasbelopp (573 000 kronor).
 

Viktiga saker att tänka på vid löneväxling


Här kommer några viktiga saker att tänka på innan du bestämmer dig för att löneväxla:

  • Först och främst behöver du kolla upp om din arbetsgivare erbjuder löneväxling eller inte.
     
  • Du bör även ta reda på vilka sorters förmåner som finns tillgängliga hos just den organisation du arbetar för. Reglerna kan skilja sig mellan olika arbetsgivare.
     
  • För löneväxling finns maxbelopp och beloppen beror bland annat på din lön. Kolla upp vad som gäller för dig när det kommer till din bruttolön. Tänk också på att följa upp och fundera över vidare löneväxlingar om/när du får löneförhöjning.
     
  • Se till att även kontrollera om löneväxlingen skulle innebära några skillnader för din allmänpa ension, sjukpenning eller A-kassa. Om du har en inkomstförsäkring som komplettering till A-kassa är det viktigt att ta reda på om den även täcker löneväxlingsbelopp.
     
  • Tänk på att när du löneväxlar till pension blir pengarna låsta till din framtida tjänstepension.
     

Fler lästips:

- Inkomstförsäkring - behåll mer av din inkomst om du skulle bli arbetslös

Bruttolön och nettolön - Allt du behöver veta

Topp 10 bäst betalda jobb i Sverige

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Vi tror att vi är bättre än genomsnittet

2 minuters läsning

Vi tror också att våra framgångar beror på att vi har gjort bra saker och att våra motgångar beror på omständigheter som vi inte har kunnat påverka. Denna fallgrop (övertro) beror troligtvis på att vi i grunden är flockdjur, ...

Föregående artikel
Bankerna sänker boräntan - är räntetoppen nådd?
2 minuters läsning