Sätta in kontanter – Så gör du på bästa sätt

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Sätta in kontanter – Så gör du på bästa sätt

Behöver du sätta in kontanter på ett konto? I denna guide får du hjälp med att hitta olika bra sätt att sätta in kontanter på och var du kan göra det.

Om du vill sätta in kontanter på ett konto finns det lite olika sätt att göra det på. I takt med att allt fler banker lägger ned sina bankkontor ute i landet blir möjligheterna färre men generellt är det smidigaste att sätta in kontanter via en insättningsautomat och mynt via en myntautomat på ett bankkontor. Har du utländska kontanter vänder du dig till ett valutaväxlingskontor.
 

Var kan man sätta in kontanter på konto?


I Sverige finns det 316 insättningsautomater runt om i landet. Här kan du sätta in kontanter om du är kund i Handelsbanken, Länsförsäkringar Bank, Nordea, SEB eller Swedbank/Sparbankerna.
 

Sätta in kontanter via bankomat


Så här gör du för att sätta in kontanter via en bankomat:

  1. Börja med att sätta in ditt kort
  2. Knappa in din kod och tryck sedan på “Klar”
  3. Välj alternativet “Sedelinsättning”
  4. Välj det konto du vill att pengarna ska sättas in på
  5. Ange det belopp du vill sätta in
  6. Du kan placera max 100 sedlar åt gången i inmatningsfacket. När du har placerat önskat antal sedlar i facket trycker du sedan på “Fortsätt”
  7. Se till att summan stämmer överens med det belopp du vill sätta in och tryck därefter på “Godkänn”
  8. Nu är du klar – ta ditt kort och kvitto
     

Så mycket får du sätta in


Det du först och främst behöver tänka på är att en insättningsautomat endast kan hantera upp till 100 sedlar åt gången. Beroende på vilken bank det handlar om får du sätta in olika mycket kontanter:

  • Hos Swedbank kan du sätta in 10 000 kronor under en period om 7 dagar
  • Hos Handelsbanken kan du sätta in 15 000 kronor under en period om 30 dagar
  • Hos Nordea kan du sätta in 15 000 kronor under en period om 30 dagar
  • Hos SEB kan du sätta in 20 000 kronor under en period om 30 dagar

Du kan inte sätta in mynt eller utländska sedlar. Om du vill växla in mynt så har SEB myntautomater i lobbyn på vissa bankkontor. Även Handelsbanken kan erbjuda myntinsättning på några av deras bankkontor. Vill du sätta in utländska kontanter vänder du dig istället till exempelvis ett valutaväxlingskontor. 
 

Så lång tid tar det innan pengarna kommer in på kontot


I normala fall brukar du kunna se pengarna du har satt in på kontot omgående. Dock kan det i vissa fall variera beroende på vilken bank du har, men oftast handlar det inte om några större dröjsmål.
 

Sätta in ogiltiga kontanter - går det?


Gamla ogiltiga sedlar kan lösas in hos Riksbanken mot en avgift på 200 kronor. Ogiltiga mynt tas inte emot utan får betraktas som metallskrot och kan lämnas till metallåtervinning.
 

Lästips:

Giltiga svenska sedlar och mynt - 2023

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Bankerna höjer bolåneräntorna

2 minuters läsning

Efter Riksbankens höjning av reporäntan har bankerna höjt sina bolåneräntor. I vissa fall i flera omgångar. Om Riksbanken höjer med ytterligare 0,25 procentenheter eller till och med 0,5 procentenheter vid nästa penningpolitiska möte den 29 juni (bes...

Föregående artikel
Tvätta båt – Så får du din båt skinande ren
4 minuters läsning