Hej!
I grund och botten handlar det om vilken affärsmodell de olika bankerna/institutionerna har och vilken risk de är villiga att ta. Tanken är att banken lånar pengar av dig, betalar ränta för lånet och att de i sin tur kan låna ut pengarna till någon annan som betalar högre ränta. Skillnaden däremellan blir ett räntenetto som banken får som ersättning för risken att inte få betalt när man lånar ut pengar.

Om du som kund lånar pengar och har god ekonomi, det vill säga god återbetalningsförmåga, får du ofta betala lägre ränta. Likaså tvärtom: Har du sämre ekonomi får du ofta betala högre ränta, eftersom risken är större att du inte kan betala tillbaka din ränta/amortering. En förklaring till att storbankerna betalar lägre ränta kan ligga i att de tar mindre risk med sin utlåning och har sämre marginaler än de banker som tar högre risk.

Jag tycker att du ska kolla på jämförelsesajter vem som erbjuder högst ränta, men som fortfarande omfattas av insättningsgarantin och byta dit. Kom ihåg att kolla så att du inte låser pengarna och att det är fria insättningar och uttag.

Lycka till!