Eftersom du nämner nischbanker och att du vill ha fria uttag utan bindningstid gissar vi att du pratar om sparkonton.

Ett sparkonto är ganska enkelt att välja eftersom det bara är att jämföra räntan rakt upp och ned mellan banker. Det enda du ska tänka på är att se till att kontot har insättningsgaranti. Rent ekonomiskt har vi inga synpunkter på vilken bank som är bättre än någon annan och rekommenderar dig att ta den där du får bäst ränta.

Den etiska frågan är svårare. Dels kan olika människor ha väldigt olika åsikt om vad som är etiskt och inte och dels är det svårt att säga vilket beteende som når dit. Att fonder avstår att investera i oetiska verksamheter har exempelvis väldigt liten effekt enligt en studie beställd av Naturskyddsföreningen. Vår slutsats är att man som konsument gör bäst i att fokusera på låga avgifter i sitt sparande så man får mer pengar kvar i sin egen plånbok. De pengarna kan man sedan ge till en välgörenhetsorganisation eller använda till att göra etiska val i sin konsumtion med.

Slutligen reagerar jag på att du nämner långsiktigt sparande. För oss brukar det betyda att du tror att du inte ska använda pengarna på tio år eller mer. Nu gissar vi att det betyder något annat för dig, men jag kan inte låta bli att ta upp en annan av våra käpphästar.

Långsiktigt sparande bör göras på börsen. Det gör du enklast genom att köpa aktiefonder på ett investeringssparkonto. De flesta stora banker och nätbanker erbjuder den kontotypen och har lite olika utbud av fonder. I allmänhet har storbankerna lite dyrare och smalare utbud än nätbankerna Nordnet och Avanza. Därför rekommenderar vi att du vänder dig till en av nätbankerna och sedan tar den billigaste globala aktiefonden. I dagsläget borde avgiften bli 0,20%.