Just nischbanker brukar ge bättre ränta på sparkonton än storbanker, eftersom de har större behov av inlåningen, dvs spararnas pengar, till att uppnå de kapitalkrav som finns för att även kunna låna ut pengar. Det betyder att ju mer pengar folk sätter in på bankens sparkonton desto mer pengar får de även lov att låna ut.

Vilken ränta du får av banken beror både på Riksbankens styrränta som bestämmer vilken ränta banken själva får när de placerar pengar där, men det beror också på hur villiga banken är att betala för att du ska placera dina sparmedel just hos dem. När styrräntan är hög får banken mer betalt av Riksbanken när de placerar sina pengar där och du som kund kan också få bättre ränta. När räntorna är låga som nu så får bankerna inte betalt och då blir kundens ränta även lägre. Storbankerna tjänar pengar på en mängd olika tjänster och produkter och får ett inflöde av kapital genom lönekontona, medan nischbankers största inkomstkälla kan vara räntor och avgifter de får in när de lånar ut pengar.

Det gör att vissa nischbanker är villiga att betala mer för dina sparpengar än andra. Så visst handlar det om konkurrens. Skulle varje sparare aktivt flytta sitt sparkapital till en bank som ger högre ränta och inte låta pengarna ligga på ett nollräntekonto skulle vi nog kunna se fler banker som är villiga att betala mer.