Hej! Bra att du siktar på att hålla avgifterna nere. Tumregeln är att en procentenhets högre avgift äter upp en fjärdedel av dina pensionspengar över tid, så att undvika onödigt höga avgifter är ett bra sätt att plussa på sin pension.

Hur aktiv man behöver vara beror på vilken form av pensionssparande det handlar om. Inom både premiepensionen (PPM) och kollektivavtalad tjänstepension (tex ITP, SAF-LO och KAP-KL) har staten respektive arbetsmarknadsparterna förhandlat fram vassa förval (eller ickevalsalternativ som de ibland också kallas) med bra växtkraft och rejält pressade avgifter. AP7 Såfa är ett bra exempel på det. Avgiften är låga 0,05 % och avkastningen har varit klart bättre än genomsnittet av alla de hundratals fonder man själv kan välja mellan.

Att göra egna fondval passar bra för den som själv vill bestämma hur pengarna ska placeras eller som råkat hamna i en dyr fond, men den som inte vill ägna så mycket tid och uppmärksamhet åt sitt pensionssparande kan med gott samvete ha AP7 Såfa tycker jag.