10 tips som boostar upp din ekonomi efter semester

Privatekonomi /
2 minuters läsning
10 tips som boostar upp din ekonomi efter semester

Sprängde du glasskontot i värmen eller stack utgifterna iväg lite för mycket nu i sommar? Här får du 10 tips som boostar upp din ekonomi igen efter semestern.

Under 2018 beräknas svensken ha en semesterkassa på drygt 18.000 kronor enligt Nordeas prognoser och det är lätt att tömma kassan efter sommarens alla aktiviteter. Roliga saker som utflykter, transporter, mat, dryck, glass och inträden kostar på och det är inte ovanligt att det blir lite dyrare än vad som var tänkt från början.

Här får du tips på hur du snabbt kan hejda utflödet av pengar och öka på kontot igen till hösten.

10 tips som boostar upp din ekonomi efter semestern

1. Ta tag i ekonomin direkt. Om du skulle märka att det blir svårt att betala räkningar i tid så ta tag i det med en gång. Då slipper du dyra påminnelseavgifter och inkassokrav. De flesta banker och kreditbolag är förstående om du kontaktar dem i god tid och förklarar situationen som uppstått.

2. Säg upp tjänster du inte använder. Kanske prenumererar du på någon tidning eller streamingtjänst du aldrig använder men som drar pengar från ditt konto varje månad? Logga in på din bank och kolla kontoutdragen.

3. Tänk på småutgifterna. Visste du till exempel att en lunch ute på stan fem dagar i veckan kostar över 20.000 kronor per år? Hämtkaffe, cigaretter, snus, energidryck…det finns mycket pengar att spara genom att fundera över de små utgifterna som tenderar att bli stora kostnader när året summeras.

4. Släng mindre mat. Mat är en av de största utgiftsposterna i ett hushåll och det finns mycket pengar att spara genom att ta hand om maten bättre. Gör matlådor, ta hand om resterna och släng mindre i soptunnan.

5. Inför ett temporärt köpstopp. Håll igen på inköpen under en period tills du är nöjd med saldot på kontot.

6. Se över dina transportkostnader. Fundera på om du kan åka billigare än du gör nu. Om du har en bil kanske du kan cykla vissa sträckor istället och på så vis spara både drivmedels- och servicekostnader?

7. Jämför. Se över dina försäkringar, elavtal och lån med mera. Många blir förvånade första gången när de upptäcker hur mycket pengar det faktiskt finns att spara på att byta till billigare alternativ.

8. Sälj saker du inte behöver. Du har säkert mängder av kläder och saker du aldrig använder. Sälj dem istället, fyll på din plånbok, och gör miljön en tjänst samtidigt.

9. Hitta extrainkomster. Har du något du kan hyra ut? Kanske ett rum, förråd, fritidshus eller något annat?

10. Starta upp ett automatiskt sparande. Börja spara till nästa sommarsemester redan nu. Logga in på din bank och ställ in så att det varje månad dras en summa från lönekontot till ett sparkonto. När månaderna gått fylls sparkontot på utan att du ens tänkt på det.


Text lånad av Finansportalen.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Bra där! Fler väljer indexfonder. Och tjänar pengar!

1 minuts läsning

De senaste 10 åren har den totala förmögenheten i aktiefonder gått upp från 1 800 miljarder kronor till 2 800 miljarder kronor, enligt statistik från Fondbolagens förening. Men det handlar inte om nysparande utan nästan hela ökningen beror på...

Föregående artikel