”40 procent av din räntekostnad för bolånet är ren vinst för banken”

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån / Bolån /
1 minuts läsning
”40 procent av din räntekostnad för bolånet är ren vinst för banken”

Bankernas bruttomarginal, skillnad mellan utlåningsränta och bankens finansieringskostnad, ökade under 2014. Så trots sjunkande boräntor för konsumenterna så ökar bankernas vinster. 40 procent av din räntekostnad är vinst för banken enligt en uppskattning, skriver Dagens Industri.


Reporäntan, Riksbankens styrränta, har sänkts med 0,75 procentenheter samtidigt som bankerna har sänkt tremånadersräntan, i genomsnitt, med 0,42 procentenheter under 2014. Internbankräntan Stibor* ligger 0,73 procentenheter lägre jämfört med för ett år sedan och den tvååriga bostadsobligationsräntan har fallit drygt 1,1 procentenheter.

Bankernas vinster har ökat rejält

Enligt Finansinspektionen låg nettomarginalen, bankernas vinst, på nya tremånaders lån på 0,61 procentenheter i början på 2014. Finansinspektionens chefsekonom Henrik Braconier säger till di.se: ”Sedan dess har vi sett att bruttomarginalen har ökat. Upplåningskostnaderna för bankerna har fallit betydligt mer än utlåningsräntorna och därmed har marginalerna ökat för bankerna under 2014”.

Bra förhandlingsläge

Enligt Daniel Liljeberg, chefsekonom på intresseorganisationen villaägarna, går det att nu pressa räntan till betydligt lägre nivåer än tidigare. Före finanskrisen låg bankernas vinst på omkring sju procent av hushållens räntekostnad och idag ligger vinsten på uppemot 40 procent.

Snart införs även kravet på bankerna att visa faktiska snitträntor vilket blir ett nytt förhandlingsvapen för alla kunder. Snitträntorna ska redovisas för samtliga räntebindningstider och redovisas per månad. Finansinspektionen räknar med att kravet på att redovisa snitträntorna införs under april i år.

* Stockholm Interbank Offered Rate är en referensränta som visar ett genomsnitt av de räntesatser som ett antal banker är villiga att låna ut till varandra på utan säkerhet.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Låter 8 % i avkastning varje år bra?

1 minuts läsning

Har du gjort ett val en gång är det läge att se över valen Många av oss har en gång gjort ett val av fonder i vår premiepension för att sedan inte undersöka hur bra fonderna presterar. Risken är stor att dina fonder inte håller m&ar...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)