5 konkreta och enkla tips för att klara årets fattigaste månad

Privatekonomi /
5 konkreta och enkla tips för att klara årets fattigaste månad

Sälj, ta med eget, ställ bilen, köp billigt och om det är riktigt illa - be om hjälp


Årets fattigaste månad är här – igen. Den kommer som vi vet alltid just vid denna tid, efter jul och nyårshelger. Så hur klarar man sig när kontot är tomt men månaden inte är slut än?

I snitt spenderade vi 2 700 kronor på julklappar 2017. Och trots att julen kommer varje år lånar många för att klara av utgifterna under helgerna. Ett lån som man sen kanske får dras med länge. Varannan svensk är stressad över att de har för lite pengar på sparkontot – och en av tio har inget sparkonto alls.

5 tips för att hålla ut under årets fattigaste månad

 

 1. Sälj saker. Blocket är en grym marknadsplats för saker som du inte använder längre. Lättast är att sälja saker som hör till nuvarande säsong men det finns mycket, som tex elektronikprylar, som alltid säljer bra. Bra för din ekonomi och bra för miljön.
   
 2. Ta med mat till jobbet. Även om du tycker att det låter tråkigt så kan du genom detta spara en tusenlapp eller två under januari. En latte om dagen blir drygt 10 000 kronor på ett år. En lunchlåda några dagar i veckan ger över 10 000 kronor per år.
   
 3. Ställ bilen och gå eller åk kommunalt om möjligt. Går inte för alla – men om du har möjlighet finns det mycket att spara här i form av bensin, tullar och parkering.
   
 4. Köp billig mat. Köp mat på rea och mat som är billig pga. rätt säsong. Och välj en billig affär. Jo det är stor skillnad mellan butikskedjorna. Jag använde mig av en affär som levererar mat hem när jag läste en undersökning som visade att den var dyrast. Skillnaden mot den billigaste var – håll i er – 23 000 kronor per år för en familj på 4. Ja, jag har bytt! Ha knytis med vänner. Töm frysen och var kreativ med vad du har hemma.
   
 5. Klarar du dig verkligen inte? Prova att kontakta bolagen du har avtal hos för att undersöka möjligheten att skjuta fram förfallodagen för dina räkningar. Hos din kommun finns det hjälp att få med ekonomisk rådgivning.

 

Fyra tips för att slippa fattigmånaden nästa år – att göra ASAP!

 

A. Avtal - Se över, välj bort och omförhandla
Skriv upp vilka avtal du har. Har du tex något streamingabonnemang som du inte använder? En tidningsprenumeration? Se sen över de du vill behålla. När jämförde du priserna sist? Tyvärr gäller inte ”trogen kund får bättre pris”. Det är tvärt om. Det lönar sig att vara otrogen.

Börja med att se över ditt bolån. När går din ränterabatt ut? Ofta gäller rabatten bara ett år dvs har du inte förhandlat med banken det senaste året så betalar du troligtvis listränta. Har du ett lån på tre miljoner så betyder en förhandling från listräntan på runt 2 procent till genomsnittsräntan på runt 1,50 procent 10 000 kronor mindre i räntekostnader per år. Helt klart värt att lägga några timmar på. Här kan du se genomsnitträntorna hos bankerna.

Ta elavtalet sen. Jämför din elförbrukning på fem minuter hos oss och byt om det finns pengar att spara. Du sparar med säkerhet några hundralappar och troligtvis några tusenlappar om det var länge sen du såg över elavtalet.

Fortsätt med dina försäkringar. Börja med att titta på bilförsäkringen – där finns det ofta mycket att spara. Ta inte av automatik samma bolag där du har din bostad försäkrad, det skiljer mycket mellan bolagen beroende på bil, vem du är och var du bor.

S. Spara - till en buffert.
Sätt upp ett månadssparande som dras direkt från ditt lönekonto. Spara på ett sparkonto med ränta. Du hittar en lista på vilka sparkonton som ger ränta här. Glöm inte insättningsgarantin. Sätt sen upp en månatlig överföring.

A. Aktier/fonder – spara långsiktigt
Sätt upp ett månadssparande som dras direkt från ditt lönekonto och som sätts in på ett investeringssparkonto (ISK). Välj 5 globala indexfonder med låga avgifter. 

P. Pension - se över dina val
Se över din premiepension, tjänstepension om du har en och till sist din privata pension. Hur ser avkastningen ut? Hur stora är avgifterna? Finns det bättre val?

Här gästar jag ExpressenTV och pratar om: Fem bästa spartipsen i januari 


Skriven av: Christina Söderberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.soderberg@compricer.se


Ränteöversikt sparkonto

Här får du en översikt över alla Sveriges sparkonton och sparräntor.
Om du vill sortera i tabellen trycker du på respektive bindningstid i tabellhuvudet.

Aktuella sparkontoräntorÖvrig information

Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonto där fler parametrar visas.

För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.

När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 950 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Helförsäkring, Porsche 2220000 cayenne diesel
 • Lägst årskostnad 17 148 kr
 • Högst årskostnad 17 148 kr
 • Att spara 0 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Varför är det olika skatt i olika kommuner? Och vilken skattetabell har jag som pensionär?
Varför är det olika skatt i olika kommuner? Och vilken skattetabell har jag som pensionär?
Dyraste och billigaste miljöbilen att äga 2020
Dyraste och billigaste miljöbilen att äga 2020
Rörlig eller bunden ränta på 2-5 års sikt?
Rörlig eller bunden ränta på 2-5 års sikt?

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin