5 konkreta och enkla tips för att klara årets fattigaste månad

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
4 minuters läsning
5 konkreta och enkla tips för att klara årets fattigaste månad

Sälj, ta med eget, ställ bilen, köp billigt och om det är riktigt illa - be om hjälp


Årets fattigaste månad är här – igen. Den kommer som vi vet alltid just vid denna tid, efter jul och nyårshelger. Så hur klarar man sig när kontot är tomt men månaden inte är slut än?

I snitt spenderade vi 2 700 kronor på julklappar 2017. Och trots att julen kommer varje år lånar många för att klara av utgifterna under helgerna. Ett lån som man sen kanske får dras med länge. Varannan svensk är stressad över att de har för lite pengar på sparkontot – och en av tio har inget sparkonto alls.

5 tips för att hålla ut under årets fattigaste månad

 

 1. Sälj saker. Blocket är en grym marknadsplats för saker som du inte använder längre. Lättast är att sälja saker som hör till nuvarande säsong men det finns mycket, som tex elektronikprylar, som alltid säljer bra. Bra för din ekonomi och bra för miljön.
   
 2. Ta med mat till jobbet. Även om du tycker att det låter tråkigt så kan du genom detta spara en tusenlapp eller två under januari. En latte om dagen blir drygt 10 000 kronor på ett år. En lunchlåda några dagar i veckan ger över 10 000 kronor per år.
   
 3. Ställ bilen och gå eller åk kommunalt om möjligt. Går inte för alla – men om du har möjlighet finns det mycket att spara här i form av bensin, tullar och parkering.
   
 4. Köp billig mat. Köp mat på rea och mat som är billig pga. rätt säsong. Och välj en billig affär. Jo det är stor skillnad mellan butikskedjorna. Jag använde mig av en affär som levererar mat hem när jag läste en undersökning som visade att den var dyrast. Skillnaden mot den billigaste var – håll i er – 23 000 kronor per år för en familj på 4. Ja, jag har bytt! Ha knytis med vänner. Töm frysen och var kreativ med vad du har hemma.
   
 5. Klarar du dig verkligen inte? Prova att kontakta bolagen du har avtal hos för att undersöka möjligheten att skjuta fram förfallodagen för dina räkningar. Hos din kommun finns det hjälp att få med ekonomisk rådgivning.

 

Fyra tips för att slippa fattigmånaden nästa år – att göra ASAP!

 

A. Avtal - Se över, välj bort och omförhandla
Skriv upp vilka avtal du har. Har du tex något streamingabonnemang som du inte använder? En tidningsprenumeration? Se sen över de du vill behålla. När jämförde du priserna sist? Tyvärr gäller inte ”trogen kund får bättre pris”. Det är tvärt om. Det lönar sig att vara otrogen.

Börja med att se över ditt bolån. När går din ränterabatt ut? Ofta gäller rabatten bara ett år dvs har du inte förhandlat med banken det senaste året så betalar du troligtvis listränta. Har du ett lån på tre miljoner så betyder en förhandling från listräntan på runt 2 procent till genomsnittsräntan på runt 1,50 procent 10 000 kronor mindre i räntekostnader per år. Helt klart värt att lägga några timmar på. Här kan du se genomsnitträntorna hos bankerna.

Ta elavtalet sen. Jämför din elförbrukning på fem minuter hos oss och byt om det finns pengar att spara. Du sparar med säkerhet några hundralappar och troligtvis några tusenlappar om det var länge sen du såg över elavtalet.

Fortsätt med dina försäkringar. Börja med att titta på bilförsäkringen – där finns det ofta mycket att spara. Ta inte av automatik samma bolag där du har din bostad försäkrad, det skiljer mycket mellan bolagen beroende på bil, vem du är och var du bor.

S. Spara - till en buffert.
Sätt upp ett månadssparande som dras direkt från ditt lönekonto. Spara på ett sparkonto med ränta. Du hittar en lista på vilka sparkonton som ger ränta här. Glöm inte insättningsgarantin. Sätt sen upp en månatlig överföring.

A. Aktier/fonder – spara långsiktigt
Sätt upp ett månadssparande som dras direkt från ditt lönekonto och som sätts in på ett investeringssparkonto (ISK). Välj 5 globala indexfonder med låga avgifter. 

P. Pension - se över dina val
Se över din premiepension, tjänstepension om du har en och till sist din privata pension. Hur ser avkastningen ut? Hur stora är avgifterna? Finns det bättre val?

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Se pensionen som sabbatsår – sparar du till dina?

2 minuters läsning

Hur långt kommer du för pengarna? Jag vågar säga att de flesta har stenkoll på sin lön. Vad vi får i pension är däremot oklart för över en tredjedel av svenskarna, enligt en undersökning som pensionsbolaget SPP låtit g&...

Föregående artikel