5 tekniska tips för ökad självkontroll i din ekonomi

Spara pengar /
5 tekniska tips för ökad självkontroll i din ekonomi

Emma Persson tipsar: Buffertspara på annan bank, ställ in bevakningar på internetbanken, döp dina sparkonton, använd en ekonomiapp och starta automatiska överföringar.


Jag läser att nästa version av iPhones operativsystem kommer att innehålla möjligheten att begränsa sin egen och även barnens skärmtid. Det låter fantastiskt. Många av oss känner säkert att den där lilla telefonen i handen inkräktar alltmer på värdefull tid för eftertanke och umgänge.  Och det är inte alltid så lätt att stå emot ständigt uppdaterade flöden och underhållning, vare sig för oss vuxna eller våra barn. Med lite teknisk hjälp på traven blir det enklare att få kontroll över sitt beteende.

Samma princip gäller för ditt sparande. Hur lätt är det inte att föra över lite från sparkontot när den där tröjan dyker upp på rea eller kompisarna vill ta en drink till på krogen? Fast man lovat sig själv att inte göra det och egentligen hade helt andra planer för de där pengarna. Ibland kan det behövas lite teknisk hjälp på traven.

Här kommer fem tekniska tips för ökad självkontroll i din ekonomi:

 1. Ha buffertsparandet på en annan bank än den du använder i vardagen. Då tar det ofta en bankdag innan pengarna kommer och ha-begäret hinner förhoppningsvis avta.
   
 2. Om möjligt, ställ in bevakningar i internetbanken för att få notiser om när du har använt en viss summa eller för att regelbundet få meddelanden om ditt saldo. Ju mer du påminns om din ekonomi, desto lättare blir det att avstå onödiga inköp och hålla koll på din budget.
   
 3. Döp dina sparkonton till ändamålet med sparandet. Varje gång du loggar in påminns du om vad målet är och behåller förhoppningsvis fokus på det istället för att nalla av det till annat.
   
 4. Använd någon av de ekonomiappar som finns på marknaden. På ett enkelt sätt skaffar du dig en överblick över hur t ex mycket du spenderar i olika kategorier, vilka större utgifter du har haft och hur mycket du spenderar per månad. Ökad koll ger ökad självkontroll.
   
 5. Starta automatiska överföringar från ditt konto till ditt sparande. Lita inte på att du kommer ihåg och framförallt prioriterar det varje månad.

 

Lycka till med självkontrollen!


Skriven av Emma Persson, Privatekonom Länsförsäkringar och expert i Compricers Expertpanel


Ränteöversikt sparkonto

Här får du en översikt över alla Sveriges sparkonton och sparräntor.
Om du vill sortera i tabellen trycker du på respektive bindningstid i tabellhuvudet.

Aktuella sparkontoräntorÖvrig information

Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonto där fler parametrar visas.

För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.

När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 950 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Helförsäkring, Volkswagen, vw polo
 • Lägst årskostnad 5 388 kr
 • Högst årskostnad 12 384 kr
 • Att spara 6 996 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Du har rätt till timvis mätning som elkund!
Du har rätt till timvis mätning som elkund!
Inkomster upp till 20 008 kronor är skattefria 2020
Inkomster upp till 20 008 kronor är skattefria 2020
Kan jag få bolån även om jag inte har en fast anställning?
Kan jag få bolån även om jag inte har en fast anställning?

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin