68 procent valde att binda sitt elavtal i september

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
68 procent valde att binda sitt elavtal i september

De senaste månaderna har elpriset stigit till rekordhöga nivåer. Media har frekvent skrivit om elpriserna med varningar om en eventuellt rekorddyr vinter. Och enligt våra siffror har konsumenterna agerat genom att binda sina elavtal.

“Elpriset är rekordhögt i stora delar av Sverige. Och det kan bli ännu värre i vinter – när förbrukningen ökar.” skriver t.ex. Expressen och Jonas Stenbeck, privatmarknadschef på Vattenfall, säger till Ekonomiekot Extra: “Det kan bli de högsta priserna sedan avregleringen 1996.” 

Samtidigt kan vi läsa i senaste nyhetsbrevet från Energimarknadsinspektionen (Läget på elmarknaden - vecka 39 2021) att systempriset sjönk med 22 procent i jämförelse med föregående vecka. Även spotpriserna sjönk. I elområde 1 och 2 sjönk spotpriserna med 24 procent och i elområde 3 och 4 sjönk spotpriserna med 23 respektive 21 procent.

Compricers kunder väljer bundna avtal

I augusti valde 75 procent av alla kunder som bytte elavtal hos Compricer ett rörligt elavtal. I september svängde pendeln och vi kunde se att endast 32 procent av alla som bytte sina elavtal valde ett rörligt avtal. Hela 68 procent valde ett bundet avtal. I september 2020 var det 54 procent som valde att binda sitt elavtal.

Det vanligaste bundna avtalet våra kunder bytte till var fast pris 3 år följt av fast pris 1 år och fast pris 3 månader.

Huruvida det är ekonomiskt fördelaktigt med ett bundet elavtal är tyvärr något vi endast kan veta med säkerhet i efterhand. Enligt en undersökning från 2019 av Villaägarna visade det sig att mars varit den bästa månaden att binda sitt elavtal på under de senaste 14 åren. Samtidigt visar undersökningen att endast under tre av de fjorton senaste åren har det lönat sig att binda elavtalet (2010, 2016 och 2018). 

Andel bundna respektive rörliga elavtal tecknade hos Compricer augusti 2020 - september 2021

Andel bundna respektive rörliga elavtal hos Compricer augusti 2020 - september 2021

Läst klart? Dags att jämföra elavtal!

Ange ditt postnummer nedan och hitta ett bra elavtal.

123 45

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Då ska du byta däck, betala skatt och besiktiga din bil?

4 minuters läsning

Fordonsskatt - hur mycket ska du betala? Fordonsskatten har förändrats under de senaste åren. Ju mer miljövänlig din bil är desto lägre skatt får du betala. I regeringens höstbudget finns även en proposition på 1,9 miljarder kronor att ...

Föregående artikel
Rekordlåg snittränta hos bankerna - lägsta sen starten 2015.
1 minuts läsning